„Klubrádió
Esti gyors

Rossz tanárok – Selmeci János jegyzete

11/11/2022 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Alighanem olyan oktatási reformra lenne szükség, ami ellen a szakszervezetek tiltakoznának.

2022. november 11. Esti gyors-részlet (2022.11.11. Selmeci János jegyzete)
02:16
00:00

A gördülősztrájk továbbgördült a címlapokról, a diák- és pedagógustüntetések helyét először a közmédia hmm blokádja, majd a nagy semmi vette át, egy átlagos tanár pedig továbbra sem tud noÁr (ami a mozgalom neve) pulóvert venni a napi fizetéséből.

Amennyire tudjuk, az elmúlt hetekben egyetlen polgári engedetlenkedő pedagógust sem bocsátottak el, maradjon is így, ezzel visszatért a világ a rendes kerékvágásba, a rendes kerékvágás viszont sajnos azt jelenti, hogy tanárokat nem rúgnak ki akkor sem, ha borzalmasan rossz tanárok.

Az ország (és a kormány) szégyene az a gyalázatos fizetés, amit egy pedagógus a hónap végén hazavisz, de az emberek (majd velük a politikai döntéshozók) aligha véletlenül nem álltak a tanárok mellé. A tüntetésekről zajló felületes diskurzus, amely szerint a pedagógusok általában jók és becsülendők, akik életüket adják a gyermekekért, nem írja felül azt a tényt, hogy a társadalom szinte minden tagjának a személyes tapasztalata nem ez, hanem az, hogy a mintaként szolgáló néhány kiváló tanár mellett ott voltak azok a szemetek, akik megkeserítették az ők vagy a gyerekeik életét.

Ha én műsorvezetés helyett ötven percig hápognék, ha az autószerelő nem húzná meg elég erősen a kerekek csavarjait, ha a gyógymasszőr vállakat törne el, a mérnök által tervezett ház pedig darabjaira esne, akkor mi mind elveszítenénk az állásunkat, a pedagógus viszont ha bejár, úgy-ahogy leadja az anyagot, és közben nem engedetlenkedik, simán kihúzza a nyugdíjig akkor is, ha rendre megalázza a gyerekeket, de nem tudja megtanítani őket olvasni.

A mindenkori kormány dolga, hogy anyagi értelemben is vonzóvá tegye a tanári pályát, hogy minőségi pedagógusképzést működtessen, autonómiát adjon az intézményeknek, de szükség van minőségi minimumra, a szabadság mellé elszámoltathatóságra, valahogy mérni kell a teljesítményt, be kell nézni a tantermekbe, és azoknak kell több fizetést adni, akik jól dolgoznak, a legrosszabb, legnagyobb kárt okozó tanárokat pedig el kell küldeni. Ez az ország és a gyerekek érdeke, de nem minden tanáré.

Alighanem olyan oktatási reformra lenne szükség, ami ellen a szakszervezetek tiltakoznának.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2022. november 11-i, pénteki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.