„Klubrádió
Esti gyors

Ki is az ellenzék valójában? – Kárpáti János jegyzete

13/10/2022 18:03

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Akik nem hívei a mostani kormánynak, nem nagyon tudják eldönteni, ki is az ellenzék valójában. Az ellenzéki pártok? Hallani olyan véleményt, hogy valójában nem ők az ellenzék, mert ők csak legitimálják a rendszert, és a tényleges ellenzék mi vagyunk, a nép. Jobb esetben a civilek. De mi lesz, ha némely civilek párttá szerveződnek?

2022. október 13. Esti gyors-részlet (2022.10.13. Kárpáti János jegyzete)
02:45
00:00

Olvasom, hogy özönlenek az ügyfelek azokhoz az oroszországi családfakutatókhoz, akik zsidó gyökerek kimutatására specializálódtak. Az izraeli törvények értelmében állampolgárságra jogosultak mindazok, akik legalább egy zsidó nagyszülőt tudnak igazolni. Sok orosz, aki nem szeretné, hogy besorozzák, majd meghaljon Ukrajnában, ezekben a hetekben kezd bolyongani a homályos családi legendáriumok útvesztőiben, fellelhető-e papír valahol arról, amiről eddig csak szájhagyomány maradt hátra a történelem viharai után, hogy például Jichak dédapa zsidó lányt vett feleségül anno – mert akkor minden rendben, a toxikus orosz útlevelet izraeli passzportra lehet cserélni.

Hiába, az identitástudat történelmileg meghatározott, és időnként megdöbbentően rugalmas módosulásra képes valami. Mi itt, az Unióban is nagyokat tudunk vitatkozni az identitásról, főképpen arról, hogy a nemzeti önazonosság mellett, alatt, előtt, fölött létezik-e, illetve mennyiben létezik európai önazonosság. A skála nagyjából három fokozatú. A: létezik európai identitás, és előbbre való a szűkkeblű nemzeti identitásnál. B: valóban létezik, de csak a szuverén nemzetek elsőbbséget élvező identitástudatának alárendelten. C: valójában nem létezik európai identitás, csak szabad európai nemzetek vannak. Ezt a nézetet leginkább az a szélsőjobb vallja, amely ugyanakkor rögtön rá is cáfol saját állítására, hiszen az európai keresztény hagyományok védelmére hivatkozva zárkózik el mereven minden ázsiai vagy afrikai bevándorlótól.

Mi, magyarok különösen szerencsések vagyunk, mert a nemzeten belül is tudunk produkálni feloldhatatlannak látszó identitásdilemmákat. Nevezetesen azzal, hogy azok, akik nem hívei a mostani kormánynak, nem nagyon tudják eldönteni, ki is az ellenzék valójában. Lennének ugye az ellenzéki pártok, de hallani olyan véleményt, hogy valójában nem ők az ellenzék, mert ők csak legitimálják a rendszert, és a tényleges ellenzék mi vagyunk, a nép. Jobb esetben a civilek. De mi lesz, ha némely civilek párttá szerveződnek? Ők akkor megszűnnek ellenzék lenni? És ellenzéki pártemberként van-e helyed civil tiltakozó megmozduláson?

Szóval ne mosolyogjuk meg a zsidó felmenőket újabban lázasan kutató oroszokat.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2022. október 13-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.