„Klubrádió
Esti gyors

Éhesen is elhinni a propagandát? – Kárpáti Iván jegyzete

4/10/2022 18:04

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

A gázt ezentúl részben hitelbe kapjuk, közben a parlament gyorsan megszavazott mindent, amit az EU-nak ígértünk a pénzéért cserébe, Rogán Antal pedig a korrupció elleni harc élére áll. Parádés lesz.

2022. október 04. Esti gyors-részlet (2022.10.04. Kárpáti Iván jegyzete)
01:48
00:00

A gáz egy részéért majd csak később kell fizetni az oroszoknak. Ezt vélhetően azért kaptuk afféle gesztusként Putyintól, mert az Orbán-kormány lett a leghasznosabb érdekérvényesítője nem csak Európában, de nagyjából a világban is. Rá voltunk szorulva, ez tény.

A gázszámla a GDP több mint 10 százalékát viszi el, a fizetési mérleg borul, a tartalékok elfogytak, a jegybank elengedte a forintot azzal, hogy bejelentette: nincs több kamatemelés. A választások előtti 2000 milliárdos osztogatás, még úgy is gigantikus lyukat ütött a költségvetésen, hogy most szépen vissza lesz szedve. Az élelmiszerek 3x jobban drágultak, mint az uniós átlag.

A kommunikáció még valahogy elketyeg. Azért nincs a tanároknak fizetésemelés, mert Brüsszel, azért van infláció, mert Brüsszel és szankciók. Az ukránok meg egy lövés nélkül adják át az országukat, és üljenek le tárgyalni azokkal, akik egyre kevésbé burkoltan fenyegetőznek atomfegyver bevetésével. A magyarok nem kis hányada maga is meg van győződve erről, nagyon nem kell győzködni őket.

Az önkormányzatok – legyenek azok ellenzéki vagy kormánypárti vezetésűek – sorra zárják be az intézményeiket. Ha lesz is állami segítség, az jó eséllyel azzal fog járni, hogy a maradék, minimális autonómiájukat is át kell adniuk.

A parlament gyorsan megszavazott mindent, amit az EU-nak ígértünk a pénzért cserébe. Papíron megvan minden. A papír sok dolgot elbír, aztán a végén mégis Rogán vezeti majd a korrupció elleni harcot. Parádés lesz. Pasa park, zúgjon a hangod, Karmelita felelj neki! Aztán majd az országnak harmada újra éhen gebed. 

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2022. október 4-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.