„Klubrádió
Hetes Stúdió

Bünteti a kormány a tanárokat – Rózsa Péter jegyzete

10/09/2022 15:03

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

"Alapjoguktól, hogy közalkalmazottként sztrájkolhassanak már megfosztották a tanárokat, bár semmiféle jogszabály nincs erre. Most a polgári engedetlenségért is büntetni akarják őket."

2022. szeptember 10. Hetes Stúdió / részlet, 21.09.10. Rózsa Péter jegyzete
02:17
00:00

4800 tanár hiányzik jelenleg a közoktatásból. Lesz ez még több is, mert a kormány gondoskodik a létszám további csökkentéséről. Azzal fenyegeti ugyanis a magasabb bérért, jobb munkakörülményekért és nem utolsó sorban minőségibb tantervért harcoló pedagógusokat, hogy felfüggesztik az állásukból azokat, aki részt vesznek a polgári engedetlenségi akcióban. Alapjoguktól, hogy közalkalmazottként sztrájkolhassanak már megfosztották a tanárokat, bár semmiféle jogszabály nincs erre. Most a polgári engedetlenségért is büntetni akarják őket.

A mindenható állam a mindenható főjével tényleg azt hiszi, bármit elrendelhet és bármit eltörölhet. Szerintem a fideszesek rövidlátása hatványozottan erősödik a politikai befolyásukkal. Ez egészen addig marad így, amíg már-már az orrukig sem fognak látni, és például egyre kevesebb tanár egyre több felkészületlen, továbbtanulásra esélytelen diákkal az oldalán a gazdaság, a teljesítőképesség  gyengüléséhez járul hozzá. Amikor már pénzben mérni is lehet az általános hanyatlást. Rosszabb esetben ezt nem éli majd túl ez a rezsim, de örökül hagyja akármilyen pártszínezetű utódjainak.

Vagyis, ez a rendszer, a NER nem törődök a jövővel, amikor fenyegetésekkel a tanárokat végleg térdre vagy pályaelhagyásra kényszeríti, az ország működőképességét csorbítja.

Miközben tehát Orbán Viktor egy multinacionális gyár avatásán arról beszél, hogy az innováció, a tudás a jövő záloga, miniszterei, államtitkárai és kormányhivatali vezetői éppen azokat ütik-vágják, akik e kormányfői vízió megvalósításához hozzájárulhatnának. Mert az oktatásért felelős államtitkár véleményével ellentétben nem az árt a diákoknak, ha a tanáraik a jobb minőségű oktatásért akcióznak, hanem az, amiért ezekre az akciókra kényszerülnek: az alacsony bérek, a csapnivaló és átpolitizált tanagyagok, a korszerű oktatási felszerelések hiánya és a hatalmi arrogancia. Lehet, mire e mondatok végére érek, pályaelhagyók száma már meghaladja a z elején említett 4800-at is. Fogy az idő, hogy a kormány a rombolás után végre iskolaépítésbe kezdjen.

Rózsa Péter jegyzete a Hetes Stúdió 2022. szeptember 10-ei adásában hangzott el.