„Hírek

Archívum

Keresés az archívumban

Könyvklub (2023. június 8., csütörtök 09:55)

2023. június 08., Csütörtök 09:55

Az Illinois állambeli Amgash átlagos amerikai kisváros, hétköznapi emberek élik itt hétköznapi életüket. De ha közelebbről megnézzük – ahogy Elizabeth Strout teszi Bármi megtörténhet c könyvében–, észrevesszük, hogy mindegyikük sorsa különleges. Egy asszony, aki mindig odaadóan gondoskodott a férjéről és a gyerekeiről, túl a hetvenen szerelmes lesz, és mindent hátrahagyva elköltözik Olaszországba. Egy vietnámi veterán kénytelen szakítani a szeretőjével, bár majd’ megszakad a szíve, mert a nő újra meg újra pénzt kér tőle, hogy megmentse drogos fiát. Egy nagyapát foglyul ejt egy boldogtalan színész, és váratlan számvetésre készteti… A városka neve az írónő előző könyvéből, A nevem Lucy Bartonból lehet ismerős. Miközben Lucy múltjába is jobban belelátunk, történetének mellékszereplői válnak főszereplővé ebben a bravúros novellafüzérben: a testvérei, az unokatestvérei és a város más lakói, köztük Mississippi Mary, a Csinos Nicely Lányok, Charlie Macauley. Mindannyiuk életét titkok és hazugságok szövik át, mi pedig tanúi lehetünk, amint egy különös találkozás, egy felbukkanó emlékkép vagy éppen a közelítő halál tükrében hirtelen meglátják, mi az, ami igazán fontos az életükben.

A Pulitzer-díjas Elizabeth Strout úgy tud írni szeretetről, szenvedésről, érzelmekről, hogy egy pillanatra sem csúszik át érzelgősségbe. Kíméletlenül, mégis mélységes együttérzéssel ábrázolt szereplőiben, akik vergődnek, bukdácsolnak, de mindig a jót keresik, az olvasó is magára ismerhet.

Ki merem mondani (2023. június 07., szerda 19:00)

Műsorvezető:
Sugár Ágnes

2023. június 07., Szerda 19:00

KI MEREM MONDANI – beszélgetések a lehetségesről

2023. április 26-tól új témával:

Klímaszorongás, klímagyász?

Hazánkban mind gyakrabban tapasztalunk extrém időjárási viszonyokat, és a klasszikus négy évszak is, mintha eltűnőben lenne. Hallunk a világ más részein tomboló erdőtüzekről, a korallzátonyok pusztulásáról, jégtakarók olvadásáról, az élelmiszer és vízhiány fenyegető réméről. Valóban ökológiai katasztrófa közeleg? Vagyis mi emberek tesszük mindezt a bolygónkkal, önmagunkkal? Egyénileg – mondják – már nem orvosolható a probléma, de szemlélet- és életmódváltással időt nyerhetünk a rendszerszintű változások létrejöttéig. Így van ez? És ha igen, hogyan tovább? Beszélgetések a lehetségesről.

A műsor vendégei: Mayer Máté történész, pszichológus, család- és párterapeuta és Tarr Bence László kulturális antropológus, filozófus, buddhista tanító. Műsorvezető: Sugár Ágnes

Adás: minden szerdán 19 órakor, ismétlés vasárnap 11 órakor.

Az Ki merem mondani már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

Esti gyors (2023. június 07., szerda 18:15)

Műsorvezetők:
Kárpáti Iván
Selmeci János
Kárpáti János
Hardy Mihály
Dési János
Szénási Sándor

2023. június 07., Szerda 18:15

Mi történt ma? 
Napzáró objektív hírháttér műsor hétköznaponként 18 órától 19 óráig. Minden, ami mai, friss és ropogós, legyen az belpolitika, külpolitika, gazdaság, kultúra vagy éppen sport…

Megbeszéljük... (2023. június 07., szerda 16:05)

Műsorvezetők:
Bolgár György
Dési János
Szénási Sándor

2023. június 07., Szerda 16:05

Bolgár György és a hallgatók negyed évszázados műsora, amely 2002 januárja óta hallható a Klubrádióban. Beszéljük meg mi történt az utcánkban, a városunkban, az országban, a nagyvilágban...

A műsor telefonszámai: 06 1/387-8452, 06 1/387-8453                              

Galaxis kalauz (2023. június 07., szerda 15:00)

Műsorvezető:
Timár Ágnes

2023. június 07., Szerda 15:00

Az Eötvös Klubtól a Cha-Cha-Cháig; az öltönyben mulatástól  a rendszerváltásig vizsgáltuk az egyetemi klubok életét ezen a héten a Galaxis kalauzban. Útközben megemlékeztünk Princeről, aki június hetedikén, vagyis éppen az adás idején lenne 65 éves.

Vendégek:

Balogh Károly prinszológus, produder

Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2023. június 07., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Fábián László

2023. június 07., Szerda 13:00

Autó, kerékpár, illetve mikromobilitás.
Mi a helyzet a mikromobilitás eszközeivel, szabályozásával, használhatóságával? Milyen problémái vannak az ingázóknak, hogyan lehet megoldani? Milyen lehetőségei, előnyei, hátrányai vannak az autómegosztásnak?
Ezeket a kérdéseket járjtuk körbe Kárpáti Andrással, a Jövő Mobilitása Szövetség elnökével.

Ötös (2023. június 07., szerda 10:05)

2023. június 07., Szerda 10:05

Az első óra vendége Varga Attila, az ELTE Ember-Környezet Tranzakció Intézet docense, a Fenntarthatóság és pszichológia Kutatócsoport vezetője, környezeti nevelő, akivel azt az összetett kérdést jártuk körbe, milyen az ember és természet kapcsolata, milyen tényezők határozzák meg? Honnan ered a mai természet-képünk? Hogyan érvel sötét ökológia és Timothy Morton esztéta, teoretikus a természet antropocentrikus fogalmisága ellen? Mit kezdjünk a teljesen meg nem ismerhető, "sötét" voltával a környezetnek, és magának az életünknek? 

A második órában Sevcsik M. Anna, a Babagenetika Egyesület alapítója mesélt a munkájukról, a várandósság során átélt nehézségekről, genetikai szűrésekről, és a pszichés támogatás lehetőségeiről. Új projektjük, a Burokbrigád közönségdíjas lett az idei Richter-Anna-díj pályázaton. Arról is beszélgettünk, hogyan mutathat ez egy követendő utat az állami egészségügy számára a terhesgondozásban?

műsorvezető: Lay Viki

Könyvklub (2023. június 7., szerda 09:55)

2023. június 07., Szerda 09:55

Kate Atkinson Ursula Todd különleges életét tárta fel előző, nagyszabású, Élet az élet után című regényében, melyben hőse tragikus halálai szerencsés megmenekülésekkel, újabb és újabb választási lehetőségekkel váltakoznak. A csaknem egy évszázadot felölelő családtörténet a helyét önálló műként megálló Isten romokban című könyvében folytatódik. Ezúttal Ursula kedvenc fiútestvére, Teddy, a majdani költő, bombázópilóta, férj, apa és nagyapa szemszögéből követhetjük tovább az egyéni sorsokat a XX. század második felének történelmi hátterével. Ő az, aki a háborúban megbékél a halállal, de amint a háborúnak vége, nem tud alkalmazkodni ahhoz, hogy lesz még jövője. Sorsában tanúi lehetünk, amint egy hétköznapi ember drámai fordulatok közepette keresi eseményeken, veszedelmeken át vezető útját. Rendkívüli időkben, oly korban, amikor az ember kegyvesztett lett, s ami isteni természetű volt benne, az romba dőlt.

A szerző egyéni történetmesélő technikája bravúros, stílusa megrendítő és lebilincselően izgalmas, szereplői sokszínűen árnyaltak, gazdag eszköztárából nem hiányzik az irónia, sem a feketehumor. A kritika a Costa Book Awards regényírói díjjal jutalmazta ezt a könyvét, amelyben élményszerű példát mutat arra, miként kell elképzelni azt, amit nem tudhatunk.

Reggeli gyors (2023. június 07., szerda 06:00)

Műsorvezetők:
Panxnotded Miklós
Selmeci János
Herskovits Eszter
Dési János
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre

2023. június 07., Szerda 06:00

Mike Pence is elindul a republikánus elnökjelöltségértMagyarics Tamás történész, Amerika szakértő

Jelentősen növelheti az élelmiszerárakat a hulladékgazdálkodási rendszer júliusi átalakítása Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója

Benyújtja a Belügyminisztérium a státusztörvény tervezetét a parlament elé – Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom társalapítója, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium matematika-fizika-biológia szakos tanára 

A becslések szerint 400 ezer gyerek él alkoholista szülővel, többek között erről is szól a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2022-es jelentéseKovács András Péter, humorista

Idén tavaszig már 440 titkos megfigyelési igény került Varga Judit elé, de már azt is titkosították, hogy ebből hányat engedélyeztekRemport Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Magánszféraprojektjének jogi munkatársa

A rövid orrú kutyafajták kedvelői kevésbé veszik komolyan kedvenceik nyavalyáitKubinyi Enikő, az ELTE Etológia tanszékének munkatársa

Örömzene (2023. június 06., kedd 21:00)

Műsorvezető:
Ámon Betti

2023. június 06., Kedd 21:00

A kiváló jazz-zongorista Nagy János vezetésével improvizációs tábor lesz Budapesten, zenét tanuló diákoknak. A táborban elsősorban tizenéves diákok vesznek részt, akiket érdekel, hogyan lehet elszakadni a kottáttól, hogyan lehet szabadon játszani, hogyan lehet saját gondolataikat a zenében kifejezni. A jazzben az improvizáció alapvető, de meg lehet-e tanulni, milyen képességek, milyen szintű hangszeres tudás, netán szerzői képzettség, és bátorság kell hozzá, hogy ki is próbálja egy fiatal. Többek között erről beszélgettünk a műsorban, de szó volt Yancha zenekarairól, közelgő koncertekről és olyan különleges fellépésekről is, amelyek pl. Ausztriában, menekülttáborokban lesznek. 

Basszus (2023. június 06., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2023. június 06., Kedd 20:00

Második albuma jött ki az öt lányból álló a capella együttesnek, a Napfonatnak. Az új lemez címe Harmatcseppben él a világ bennem és a négy őselem, a föld, a levegő, a tűz és a víz a rajta szereplő dalok témája. Vendégünk Szarka Anita és Tóth Orsi az ötből.

Utópia (2023. június 06., kedd 19:00)

Műsorvezető:
Neuman Gábor

2023. június 06., Kedd 19:00

Vajon mi az öregedés?  Milyen szakmákra lesz szükség 50-100 év múlva? Hogyan és kik fogják irányítani a társadalmakat? Mi lesz a vallásokkal? Mi lesz a ...?
A Klubrádió tudományos, ismeretterjesztő műsorában, az Utópiában a jövőkutatás legizgalmasabb kérdéseit boncolgatjuk hétről hétre, kiemelkedő tudósok és szakértők segítségével.

Az Utópia már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

Esti gyors (2023. június 06., kedd 18:15)

Műsorvezetők:
Kárpáti Iván
Selmeci János
Kárpáti János
Hardy Mihály
Dési János
Szénási Sándor

2023. június 06., Kedd 18:15

Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti bank volt elnöke, korábban ipari miniszter – Kibírja-e uniós források nélkül a magyar gazdaság?

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője – Csökken a kiskereskedelmi forgalom

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára – Emelkedik az üzemanyag áfája

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere – Elindul a főváros és a kormány közötti per a szolidaritási adó kapcsán 

Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense – Gátrobbantás és következményei Ukrajnában 

Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója – Mit gondolnak az emberek az unió teljesítményéről

Csernyánszky Judit, a Klubrádió riporterének összeállítása – Mike Pence is elindul a republikánus elnökjelöltségért

A lényeg (2023. június 06., kedd 18:00)

Műsorvezetők:
Báder Tamás
Kárpáti Iván
Suba Krisztina
V. Nagy Gyöngyi
Szabados Tímea
Viski Nóra

2023. június 06., Kedd 18:00

A Klubrádió hírműsora. Tudósítások, hírek, interjúk, riportok.

A nap legrészletesebb hírösszefoglalója délben és este, több szemszögből, objektíven, hitelesen...

Megbeszéljük... (2023. június 06., kedd 16:05)

Műsorvezetők:
Bolgár György
Dési János
Szénási Sándor

2023. június 06., Kedd 16:05

Debreczeni József, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának tagja –Hadházy helyettük végzi a munkát

Tálas Péter, a Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója – Ukrajnai gátrobbantás

Dávid Ferenc közgazdász, a Demokratikus Koalíció (DK) gazdasági szakértője, parlamenti képviselője, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) volt főtitkára –Nagy Márton szerint van élet uniós források nélkül

 

Hosszabbítás (2023. június 06., kedd 15:00)

Műsorvezetők:
Rév Dániel
Nagy Benjamin

2023. június 06., Kedd 15:00

Az elmúlt hetek nemzetközi szinten is legnagyobb sportszenzációi közé tartozott, hogy Marozsán Fábián legyőzte Carlos Alcarazt a római ATP1000-es tenisztornán. A magyar játékos mindössze a harmadik volt, aki 2023-ban megverte a spanyolt, akit a sportág szaktekintélye, John McEnroe minden idők legjobb húszévesének nevezett. Fábiánnal az Eurosport teniszre szakosodott kommentátorai, Dani Bálint és Szántó Petra beszélgettek az e heti Hosszabbításban.

Kulcsrakész (2023. június 06., kedd 14:00)

Műsorvezető:
Kárpáti Iván

2023. június 06., Kedd 14:00

Ingatlanos műsorunk "ármeghatározó" adásában újra összeállt a szakértő csapat. Kárpáti Iván celebrálásával Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Róder Miklós, a Local Home ingatlanközvetítő tulajdonosa és kollágája Kvanta Tímea, ingatlan bróker segített belőni hallgatóink lakásának árát.

Fülbevaló (2023. június 06., kedd 13:00)

Műsorvezető:
Gaál Ildikó

2023. június 06., Kedd 13:00

Paál József jazzbőgős, zeneszerző aki azzal került a rekordok könyvébe, hogy 9 zenei diplomát szerzett.

Dr.Tihanyi Benedek, a Tűzmadár Ház szakmai vezetője. A Tűzmadár Ház Komplex pszicho-szociális programot biztosít a daganatos érintettek és hozzátartozóik számára. Testi, lelki, életmódbeli és társas támogatás nyújtásával segíti az életminőség javulását.

Ezitta Fórum (2023. június 06., kedd 12:15)

Műsorvezetők:
Hardy Mihály
Bódy Gergő
Neuman Gábor

2023. június 06., Kedd 12:15

Ossza meg véleményét velünk a minden hétköznap más-más felvetett témáról. Hívjon minket és beszélgessen műsorvezetőnkkel!

A műsor telefonszámai: 06 1/387-8452, 06 1/387-8453                              

A lényeg (2023. június 06., kedd 12:00)

Műsorvezetők:
Báder Tamás
Kárpáti Iván
Suba Krisztina
V. Nagy Gyöngyi
Szabados Tímea
Viski Nóra

2023. június 06., Kedd 12:00

A Klubrádió hírműsora. Tudósítások, hírek, interjúk, riportok.

A nap legrészletesebb hírösszefoglalója délben és este, több szemszögből, objektíven, hitelesen...

Ötös - Bódy Gergővel (2023. június 06., kedd 10:05)

Műsorvezető:
Bódy Gergő

2023. június 06., Kedd 10:05

A Különórában Baranyai József biológiatanár a szúnyogokról és más vérszívókról beszélt. A Városi legendák rovatban Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke segített megérteni a rendezvényeken felhasználatlanul megmaradó ételek sorsát. A Hátizsákban Végh Teodóra táncos Tahitiről tartott beszámolót.

Újra 100 szóban Budapest – Nemes Takách Kata felolvasásai

A Prokontrában Rózsa Dániellel és Somogyi Beátával, a Vitakultúra Egyesület vezetőivel beszélgettünk. Az Apanaplóban pedig Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere az iskolai, óvodai közétkeztetésről beszélt az önkormányzat szempontjából.

A lényeg (2023. június 06., kedd 10:00)

Műsorvezetők:
Báder Tamás
Kárpáti Iván
Suba Krisztina
V. Nagy Gyöngyi
Szabados Tímea
Viski Nóra

2023. június 06., Kedd 10:00

A Klubrádió hírműsora. Tudósítások, hírek, interjúk, riportok.

A nap legrészletesebb hírösszefoglalója délben és este, több szemszögből, objektíven, hitelesen...

A lényeg (2023. június 06., kedd 07:00)

Műsorvezetők:
Báder Tamás
Kárpáti Iván
Suba Krisztina
V. Nagy Gyöngyi
Szabados Tímea
Viski Nóra

2023. június 06., Kedd 07:00

A Klubrádió hírműsora. Tudósítások, hírek, interjúk, riportok.

A nap legrészletesebb hírösszefoglalója délben és este, több szemszögből, objektíven, hitelesen...