„Klubrádió
Esti gyors

Mészáros és Mészáros Vastagpulcsi Kft. – Selmeci János jegyzete

9/09/2022 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

A textil és ruhaiparban dolgozó barátaim egymás után mesélték el, hogyan keresték meg őket kormányközeli, állításuk szerint fázós üzletemberek, hogy a cégük megvásárlása iránt érdeklődjenek. Egyikük nevetve mesélte, hogy milyen irreálisan magas áron vették meg tőle a télikabátok gyártásával és értékesítésével foglalkozó, egyébként veszteséges vállalkozását ... Selmeci János jegyzetíró találkozása barátaival meg egy corgis emberrel.

2022. szeptember 09. Esti gyors-részlet (2022.09.09. Selmeci János jegyzete)
03:28
00:00

Először csak furcsa telefonhívásokat kaptam. Néhány, a hangjuk alapján a nyári melegben is vacogó nő hívott, hogy tudna-e a cégem megfelelő pulóvert ajánlani nekik. Volt, hogy az ügyfélszolgálathoz irányítottam őket, egy kedves hangúval elbeszélgettem az idei télre tervezett, triplán bélelt darabjainkról, amikor bármelyiknél rákérdeztem, hogy honnan tudja a számomat, hirtelen már nem is fáztak annyira, hanem lerakták a telefont.

Az első, konkrétabb kapcsolatfelvétel a Balatonon történt. A barátaimmal röplabdáztunk a fonyódi strandon, én pedig kiszúrtam, hogy egy jellegtelen külsejű, baseball sapkás, középkorú úr figyeli a meccsünket, miközben hosszú ideje egy corgit sétáltat a pálya körül (jut eszembe, Isten óvja a királynőt). Szóval amikor én mentem az elgurult labdáért, a corgis ember felszedte, és úgy adta vissza, hogy közben egy papírcetlit csúsztatott a kezembe. A cetlin egyetlen mondat volt; „Mészáros úr érdeklődik.”

Mire elolvastam az üzenetet, a baseball sapkás férfi (és a corgi) eltűnt, én pedig egész este idegeskedtem amiatt, hogy vajon mit jelenthet ez az egész.

A feleségemnek nem is mondtam el a történetet, de amikor az esti italozáson magunk maradtunk a fiúkkal, beszámoltam a szürreális esetről.

Meglepődtem, hogy nem lepődtek meg.

A textil és ruhaiparban dolgozó barátaim egymás után mesélték el, hogyan keresték meg őket kormányközeli, állításuk szerint fázós üzletemberek, hogy a cégük megvásárlása iránt érdeklődjenek. Egyikük nevetve mesélte, hogy milyen irreálisan magas áron vették meg tőle a télikabátok gyártásával és értékesítésével foglalkozó, egyébként veszteséges vállalkozását. Másnap körbetelefonáltam és kiderült, hogy rengeteg ruhás cég került egy bizonyos Mészáros úr érdekkörébe.

A corgis férfi még aznap eljött a nyaralónkhoz (ki tudja, kitől tudta meg a címet) egy újabb cetlivel, amin egy jelentős összeg szerepelt. Nemet mondtam, ő szó nélkül, kedvesen mosolyogva távozott, de azok az adóellenőrök már egyáltalán nem mosolyogtak, akik másnap megszállták a cégünk mindkét telephelyét. A telefonhívások is megváltoztak, a fázós nők helyett szigorú hangú férfiak emlékeztettek arra, hogy aki keres, az bárhol találhat adócsalásra utaló nyomokat, a börtönök hideg éjszakáira pedig nem elég egy bélelt pulóver.

Amikor a corgis férfi egy héttel később újra meglátogatott, szó nélkül aláírtam a papírokat. Nem akartam megvárni, hogy corgi helyett egy Luca Brasit hoz magával. A cégem jogutódjaként létrejött Mészáros és Mészáros Vastagpulcsi Kft.-t éppen egy nappal azelőtt jegyezték be, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, olyan kevés gáz van az országban, hogy egyetlen lakást, boltot és közintézményt sem lehet 15 fok fölé fűteni.

Azon kívül, hogy fázom kicsit, egyébként jól megvagyok. A kapott pénzből kommunikációs céget alapítottam, egy bizonyos B úr alvállalkozójaként bazi nagy kék plakátokat gyártunk. Hamarosan indul a kormányzati kampány, a plakátokra azt írjuk majd, hogy az „Elhibázott brüsszeli szankciók miatt van gázhiány Magyarországon, ezért a kormány kedvezményes pulóver és kabát-hitellel segíti a családokat”.

Azt nem kell ráírni, mert úgyis mindenki tudja, hogy egyedül kitől lehet pulóvert meg kabátot venni.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2022. szeptember 9-i, pénteki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.