„Klubrádió
Esti gyors

Szeretlek szomszéd, nem szeretlek szomszéd – Selmeci János jegyzete

1/07/2022 17:48

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Béla már nem szereti Károlyt, akit agresszív, képmutató, agymosott fideszesnek tart. Nem is tudja már felidézni, régen hogyan lettek egyáltalán jóban. A napokban azonban egy arab házaspár költözött az utca túloldalára, Béláékkal és Károlyékkal szembe. Amikor a két férfi összefutott a ház előtt, Károly megjegyezte, hogy nagyon nem örül annak, hogy ezek itt vannak. Béla bólogatott, mert a migránsokat ő sem szereti. Nem is gondolta volna, hogy egyszer ismét jóban lesznek.

2022. július 01. Esti gyors-részlet (2022.07.01. Selmeci János jegyzete)
02:21
00:00

Béla nagyon szereti a szomszédját, Károlyt, akit egy nyitott gondolkodású, intelligens, jó szándékú embernek tart. Amikor először meglátta, Károly metallicás pólót viselt, ennek kapcsán nagyon jót beszélgettek a 80-as, 90-es évek rockzenekarairól. Később kiderült, hogy mindketten kedvelik az amerikai futballt, a feleségüket és a pálinkát, utóbbit többször fogyasztottak is együtt a közeli kocsmában. Béla egyszer még a sürgősségire is elkísérte Károlyt, miután egy kellemes pálinkázás után olyan elmélyülten beszélgettek a 92-es budapesti Guns N' Roses koncertről, hogy Károly véletlenül nekiment egy villanyoszlopnak.

A sürgősségin hat órát kellett várniuk, a mosdóban pedig nem volt vécépapír, így Béla többször is megjegyezte, hogy a kormány talán többet is tehetne az egészségügyért, a felszakadt fejű Károlynak viszont nem volt kedve beszélgetni, csak annyit mondott, hogy korábban sem volt jobb a helyzet, a hálapénzt pedig legalább már büntetik.

Bélának nem is a kórházban lett gyanús a dolog, hanem április negyedikén reggel, amikor a ház előtt összefutottak Károllyal, aki elfogadhatatlanul jókedvűen dúdolta a Highway To Hell-t, és széles mozdulattal fogott vele kezet. „Na mit szólsz, micsoda országban élünk?”– tette fel a mindent megváltoztató kérdést Béla, aki már nem emlékszik pontosan, hogy mit válaszolt Károly, de abban egészen biztos, hogy elhangzott valami az LMBTQ-lobbi által fenyegetett gyerekekről.

Béla már nem szereti Károlyt, akit egy agresszív, képmutató, agymosott fideszesnek tart. Az elmúlt hónapokban egyáltalán nem beszéltek, amikor meglátja az utcán, már nem James Hetfield és Axl Rose jut eszébe róla, hanem Orbán Viktor és Kövér László. Nem is tudja már felidézni, hogyan lettek egyáltalán annyira jóban, és miről beszélgettek jóízűen egymással órákon keresztül.

A napokban egy arab házaspár költözött az utca túloldalára, Béláékkal és Károlyékkal szembe. Amikor a két férfi összefutott a ház előtt, a mostanában szokásos biccentés mellett Károly megjegyezte, hogy nagyon nem örül annak, hogy ezek itt vannak. Béla bólogatott, mert a migránsokat ő sem szereti. Bár nem hitt benne, hogy még valaha jóban lesznek, az elköszönés mellé azért hozzátette, hogy mekkora király a Mick Jagger, hogy 78 évesen simán kigyógyult a covidból.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2022. július 1-i, pénteki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.