„Klubrádió
Esti gyors

Fél szemmel a homlokzatot kémlelve – Kárpáti Iván jegyzete

28/06/2022 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

A problémák sora végtelen, évtizedeken át elmaradt karbantartásokat nem lehet olcsón és gyorsan bepótolni.

2022. június 28. Esti gyors-részlet (2022.06.28. Kárpáti Iván jegyzete)
00:00
00:00
Az úgy kezdődött, hogy Budapest elszenvedte a II. világháború egyik legdurvább városostromát. Aztán az erőforrások hiányával küzdve újraépítették, sikerült, ahogy sikerült. Aztán jött '56 és megint szétlőtték egy részét. Majd jött az IKV és felmorzsolta a maradékot.

A rendszerváltás után az önkormányzatok kiszórták a lakásokat, küzdjenek vele a lakók. Azok meg ott álltak, többségében nem túl acélos anyagi körülmények között, de legalább együttműködni sem tudtak, mint társasház, nem volt meg ennek a kultúrája. Budapesten járva ma is találhatunk repeszek szaggatta házfalakat, egykor fényűző kapubejárókat, ahol a kukákból folyik ki a szemét, csöndesen, egykedvűen hámlik a salétromos fal. A négyzetméterárak viszont még ott is közelítik az 1 millió forintot, ahol amúgy alá van dúcolva a körfolyosó. Szabad telek alig.

Logikus, hogy megjelentek a befektetők, akik azzal kecsegtetnek, hogy a tetőtérért cserébe felújítják az egész házat, még talán liftet is varázsolnak oda, ahol sokan már évek óta nem tudják elhagyni a lakásukat, mert nem bírnak lépcsőzni. Amikor 1960-ben beköltöztek, ez még nem volt probléma. A tulajdonosoknak fogalmuk sincs mivel jár mindez, mire kell figyelni, hol vannak a csapdák, mik a minimális biztosítékok. Annyit tudnak, hogy nem képesek előártani a párnacihából, mondjuk negyed milliárd forintot a legszükségesebb munkákra, A közös képviselő meg vagy képes ezt érdemben felügyelni, vagy nem. Ha nem vágnak bele, lehet ősszel elzárják az egész házban a gázt, mert életveszélyes állapotok vannak. A problémák sora végtelen, évtizedeken át elmaradt karbantartásokat nem lehet olcsón és gyorsan bepótolni. Valahol flottul lemegy a dolog, máshol meg....

A Jókai utcában nem ment, az eddigi hírek szerint egy ember élete most már örökre megváltozott, olyan súlyos sérüléseket szenvedett a mélybe zuhanó törmeléktől. Hogy ki a felelős, azt majd a hatóságok eldöntik. Kényszerhelyzetben ritkán születnek jó döntések, nem tudjuk, mennyi időzített bomba ketyeg szerte a városban. Fél szemmel a homlokzatot kémlelve nehéz létezni.

Kárpáti Iván jegyzete a 2022. június 28-i Esti gyorsban hangzott el.