„Klubrádió
Esti gyors

Kicsivel kellene kevesebbet lopni – Kárpáti Iván jegyzete

7/06/2022 18:00

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Ha ránézünk a grafikonra az tűnik fel, hogy egy ponton a zlotyi mozgása elszakad a forinttól és szépen tartja magát. Mi történt? Hát csak annyi, hogy Varsó megállapodott az unióval és érkezik a pénz.

2022. június 07. Esti gyors-részlet (2022.06.07. Kárpáti Iván jegyzete)
02:30
00:00
Magyarország jobban teljesít. Teljesíthetne. Tényleg.

Ahány mérvadó gazdasági elemzővel beszélek, vagy olvasok tőlük valamit, azt hallom, azt látom: azokkal a számokkal, amiket a jelenlegi világgazdasági helyzetben az ország produkál, nem indokolt ennyire gyenge forint. Leginkább a lengyelekkel szokás összehasonlítani minket. Ha ránézünk a grafikonra az tűnik fel, hogy egy ponton a zlotyi mozgása elszakad a forinttól és szépen tartja magát. Mi történt? Hát csak annyi, hogy Varsó megállapodott az unióval és érkezik a pénz. Másért voltak büntiben, mint mi, de csak egy ügy, a bíróságok helyzete miatt. Nálunk bonyolultabb a helyzet, de a legnagyobb probléma a listán az, hogy az uralkodó udvara ellopja a pénzt. Na jó, árnyalom.

Legtöbbször tényleg betonba önti, csak valódi verseny hiányában jóval drágábban, mint indokolt lenne. A különbözetből lehet tankolni a repülőt, a hajót, meg beugrani a nagybőgőbe. Mindez azért is nagyon kellemetlen, mert a gyenge forint azt is jelenti, hogy importáljuk az inflációt, minden amit euróban hozunk be, az emiatt is többe kerül. Tehát miközben jól megvédenek minket, valójában a viselkedésükkel, már-már hagyománytiszteletből elkövetett lopásaikkal, további összegeket vesznek ki a zsebünkből. Láthatóan arra számít Orbán, hogy még egy darabig nem lesz megegyezés, tehát viharos tempóban növeli a megszorítást. Megszorítást, nem a „spórolást” és a „takarékoskodást”, ahogy azt kommunikálják, és amit még a kormányfüggetlen sajtó is simán átvesz. Ebben mondjuk utolérhetetlen a rendszer, ellentétben az egykori szocialista-liberális kormányzatokkal, úgy tudják átnyomni a lassan Bokros-csomag méretű megszorítást, hogy az ország nagy része még hálás is érte.

A megoldás pedig roppant egyszerű: csak egy kicsivel kellene kevesebbet lopni és már érkezne is az a 16 ezer milliárd, amitől erősödne a forint és sokkal jobb helyzetbe kerülne a költségvetés. Ezzel 9,5 millióan járnánk jobban, és még annak a néhány családnak is jutna elég konc, amelyik eddig is a megcsapolt pénzekből ette a fésűkagylót provance-i módra, a Földközi-tengeren ringatózva a jacht harmadik emeletén.

Miközben még mindig inkább pacalt enne, de azt nem tudja elmagyarázni Monacóban.

Kárpáti Iván jegyzete a 2022. június 7-i Esti gyorsban hangzott el.