„Klubrádió
A lényeg

Világgazdaság: Idén biztosan 10 százalék feletti lesz az infláció

7/06/2022 09:18

| Szerző: Klubrádió

A májusi infláció biztosan 10 százalék feletti értéket mutat majd, de az éves átlag is két számjegyű lehet – ezt vetíti előre a VG elemzői konszenzusa. 

A szakértők az év ötödik hónapjára 10,4 százalékos pénzromlásra számítanak, 2022 egészében 10, a jövő évben 6,7 százalékos áremelkedés következhet – az előbbi két mutatónál 0,5 és 1 százalék volt a különbség a legalacsonyabb és legmagasabb becslés között, az utóbbinál viszont 3,2 százalék – írja a lap.

Pixabay
 

"Májusban tovább gyorsulhatott az infláció, amelyben az előző hónapokhoz hasonlóan kiemelkedő szerepe lehetett az élelmiszerek drágulásának. A növekvő fogyasztói árindexhez elsősorban a világpiaci energiaárak emelkedése járul hozzá, de segíti az ellátási láncok szakadozása, a magas kereslet, a gyenge forintárfolyam, illetve a gyors bérdinamika is" – mondta Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője. Hozzátette, hogy "a hatósági energiaárak, a benzin ársapkája, valamint a néhány élelmiszerre kiterjedő árstop ugyanakkor visszafogja az inflációt”