„Klubrádió
A lényeg

Újabb kötvény-kibocsátást tervez a kormány

7/06/2022 14:07

| Szerző: Klubrádió

Nem kevesebb mint 2,5 milliárd eurós extra devizakötvény-kibocsátást tervez Magyarország, ezzel 2022-ben a teljes keret 5,1 milliárd eruróra nő. A döntés lehetséges oka, hogy a kormány vélhetően azzal számol, a betervezett uniós források egy része nem folyik be az idén.

Ismét devizában adósodna el Magyarország – írja az Államadósság Kezelő Központ közleményére hivatkozva a Portfolio.hu.

Az ÁKK módosította 2022. évi finanszírozási tervét, így válik lehetővé további 2,5 milliárd eurós extra devizakötvény-kibocsátás. A korrigált tervnek megfelelően 2022-ben a teljes bruttó devizakeret 5,1 milliárd euró. Az ÁKK azt állítja, hogy ezzel együtt a devizaadósság aránya a teljes adósságon belül kijelölt 10-25% közötti referenciatartományon belül maradhat – írja a összefogalójában a 444.

Mivel a kormány tartani akarja a 4,9%-os eredményszemléletű hiánycélt, ezért első pillantásra meglepő lehet, hogy az adósságkezelő jelentősen megemelte devizakibocsátási tervét, gyorselemez a Portfolio, majd hozzáteszi: a magyarázat az lehet, hogy a kormány vélhetően azzal számol, a betervezett uniós források egy része nem folyik be az idén.

A választások után utalt már erre Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján, amikor azt mondta, hogy "ha nem kapunk pénzt Brüsszelből, akkor Magyarország a pénzpiacokról is tudja magát finanszírozni".