„Köszönjük,
A lényeg

A világháború óta nem kellett annyi gyereknek elmenekülnie, mint most

17/06/2022 09:48

 | Szerkesztő: Bohus Péter

A második világháború óta nem kellett annyi gyermeknek elhagyni az otthonát a konfliktusok, erőszak és más válságok elől menekülve, mint 2021-ben. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF szerint tavaly 36,5 millió gyereknek kellett elhagyni az otthonát, 22,8 milliónak a konfliktusok és az erőszak miatt. Ezek a számok azt jelentik, hogy 2020 óta 2,2 millióval nőtt a gyermekmenekültek száma világszerte, írja az MTI. 

Ukrajnai háború - Orbán Viktor felkereste a humanitárius tra
 
Ukrajnai háború - Orbán Viktor felkereste a humanitárius tra
 
Budapest, 2022. március 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök látogatást tesz a budapesti BOK csarnokban létesített humanitárius tranzitponton. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Mivel az adatok 2021 végéről származnak, nem tartalmazzák az orosz invázió miatt hajléktalanná vált vagy menekülni kényszerült ukrán gyerekeket, amely február óta további 2 millióval növelte gyerekmenekültek számát, és további 3 millió gyereket kényszerített az országon belüli lakóhelye elhagyására.

Az UNICEF szerint a rekordmagas szám közvetlen következménye az olyan konfliktusoknak, mint az afganisztáni és a jemeni. A szervezetnél kiemelték, hogy tavaly további 7,3 millió gyereket tettek hajléktalanná természeti katasztrófák.

A szervezet világszerte felszólította a kormányokat, hogy erősítsék meg a menekültek, migránsok és gyerekek védelmét.

A szélsőséges időjárási események, az Afrika szarván tapasztalható aszály, valamint az Indiában, Bangladesben és Dél-Afrikában tapasztalt súlyos áradások miatt is kényszerültek gyerekek és családjaik lakóhelyük elhagyására. Több mint egyharmaduk a Szaharától délre fekvő Afrikában él (3,9 millió, a teljes szám 36 százaléka), egynegyede Európában és Közép-Ázsiában (2,6 millió vagy 25 százalék), 13 százaléka (1,4 millió) pedig a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

A gyermekmenekültek mintegy kétharmadát íratták be általános iskolába, míg a serdülőkorú menekülteknek csak mintegy egyharmada részesül oktatásban.