„Klubrádió
Esti gyors

Álljunk már meg egy szóra! – Kárpáti Iván jegyzete

21/06/2022 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Megjelentek a próféták is. A minap egy nem túl jelentős vidéki egyetem rektora simán benyögte, hogy 20 év múlva vége a civilizációnak, éppen csak napot nem mondott. Ez még a covid mellékhatása, terjed a tudomány emberei között, az a tünete, hogy a szakterületükön kívüli kérdésekben is kinyilatkoztatnak, ráadásul végső igazságokat.

2022. június 21. Esti gyors-részlet (2022.06.21. Kárpáti Iván jegyzete)
02:21
00:00
Pedig olyan jól indult. 2020 januárjában lefoglaltam a szállást Zakopanéba, kis wellness, séta a hegyekben. Mi baj lehet? Mi zavarhatna meg egy nyaralást? Miért ne lehetne fél évre előre lefoglalni? Hát, a többi már történelem.

Azóta gyakorlatilag 2 hétre előre nem lehet tervezni semmit. Szétestek, majd újrarendeződtek a rendszerek, keretek, amik között élünk, de semmi sem ugyanúgy. Ez aztán felborította a gazdaságot, mellesleg lerohanták a szomszéd országot. A járványra hivatkozva még példásan működő demokráciák is durván megnyirbálták a polgárok jogait, a többiekről nem is beszélve. Orbán Viktor eddig sem küzdött a hatalom hiányával, de ezek a rendkívüli helyzetek még több eszközt adtak a kezébe, gond nélkül tudja irányítani az országot, tök egyedül a Várból. Amiről azt gondoltuk, hogy na, ez már mégsem lehet, az holnap garantáltan betoppan.

Olvasom, Ausztria kénytelen lesz szénerőműveket újraindítani a gázkrízis miatt. Nem ők lesznek az egyetlenek. Ebből következik, hogy a sokat magasztalt elektromos autóknak, akkora lesz az ökológiai lábnyoma, mint egy jetinek, egy 15 éves benzines kocsi hozzájuk képest maga lesz a zöld fuvallat.

Megjelentek a próféták is. A minap egy nem túl jelentős vidéki egyetem rektora simán benyögte, hogy 20 év múlva vége a civilizációnak, éppen csak napot nem mondott. Ez még a covid mellékhatása, terjed a tudomány emberei között, az a tünete, hogy a szakterületükön kívüli kérdésekben is kinyilatkoztatnak, ráadásul végső igazságokat. Egy hét csúszással előjöttek más egyetemi emberek is, akik sorra vették a rektor ténybeli tévedéseit, félinformációit, amiből az egész vízióját felépítette. Ők sincsenek könnyű helyzetben, mert rögtön rájuk sütik, hogy ignorálják az amúgy valós problémákat. Pedig ők csak elmondták a tényeket. Érdekes, hogy ilyenkor sehol egy úgynevezett tényellenőrző oldal, ami integetne, hogy álljunk már meg egy szóra, drága professzor úr! Értjük, hogy nagy a csábítás és jó az a 15 perc hírnév, de azért ne őrüljünk már meg!

És az egész úgy indult, hogy el akartam menni Zakopanéba. Hát többet nem akarok.  

Kárpáti Iván jegyzete a 2022. június 21-i Esti gyorsban hangzott el.