„Klubrádió
Reggeli gyors

Jogvédő: Az állam támadásai a civil szervezeteket megerősítik

7/06/2022 11:46

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A volt fideszes képviselő által vezetett Állami Számvevőszék az elmúlt években az ellenzéki pártokat büntette százmilliókra, most a kormánytól független civil szervezeteket vette célkeresztbe. A Klubrádió működését segíteni hivatott szervezetnek is felszólító levelet küldött, de több ezer más szervezetnek is az ÁSZ-szal ellett foglalkoznia, ahelyett, hogy azt csinálnák, amikre az adományokat kapják. Szabó Máté jogvédő a Reggeli gyorsban azt mondta, éppen az a cél, hogy a civileknek legyen rossz, de a támadások a civil szférát megerősítik és egy egymást segítő szolidaritási hálózat jött létre az elmúlt években.

2022. június 07. Reggeli gyors - részlet 2022.06.07. Szabó Máté
05:46
00:00

A civil szervezeteket fojtogató törvény visszavonása és a parlamenti választások után a volt fideszes parlamenti képviselő által vezetett Állami Számvevőszék "kormányzati bunkósbotként" májusban több ezer ezer - nem kormánypropagandát folytató - civil egyesületnek és alapítványnak küldött felszólító levelet, és ellenőrzést helyezett kilátásba. A Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója, Szabó Máté szerint hosszú évek óta érezhető, hogy a kormány begyében vannak a civil szervezetek, mert nem tudja őket úgy kontroll alatt tartani, ahogy a társadalom más részeit.

Több százezer forint kárt okozott a Közös Ország Mozgalom
 

 
Eltávolítják a festéket az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fővárosi, Apáczai Csere János utcai központjának épületéről 2018. január 17-én. Az ÁSZ székházát a Közös Ország Mozgalom aktivistái a nap folyamán narancssárga festékkel festették le. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
 

 

A civil szervezetek ezeknek a kormányzati befolyásolási és ellenőrzési kísérleteknek mindig ellenálltak, mert Szabó szerint ez a civil szervezetek lényege. A Fidesz-KDNP-kormány már évek óta próbálkozik olyan módszerekkel, amikkel megregulázhatná tőle független civil szervezeteket, de eddig mind kudarcot vallottak. Szabó emlékeztetett például arra az azóta már visszavont jogszabályra, ami az olyan mikroadományokat "tette volna úgy átláthatóvá", mint amiket a Klubrádió is kap a hallgatóktól, hogy a legkisebb adományozó kilétét is be kellett volna jelenteni az államnak. 

"Most azt találta ki" az állam, hogy az Állami Számvevőszék, amelynek Szabó szerint amúgy semmi köze nem lenne azokhoz adományokhoz, amik nem közpénzek, évtizedekkel ezelőtti számítógépes rendszerre emlékeztető technológiai feltételeket szabott, hogy a civilek úgy töltsék fel a bekért dokumentumokat. "Volt olyan civil szervezet, aminek egy napi munkájába telt hat darab PDF-dokumentum feltöltése ebbe a rendszerbe". Szabó szerint ez nyilván arról szól, hogy ezeknek a civil szervezeteknek legyen rossz, és foglalkozzanak addig is az ÁSZ által követelt iratokkal, ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, amire az adományokat kapják.

Szerinte lehet ugyan az ÁSZ követeléseit negligálni, de "ez csak az első lépés". Az ÁSZ a nyilvánosságra került levele után egy közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy ez még nem az ellenőrzés, csak az előzetes felmérés és ők csak segíteni akarnak. "Hatalmas segítség, hogy egy embernek legalább egy napig ezzel kell foglalkoznia" - jegyezte meg a jogvédő. A most bekért adatok után várható az, hogy eldöntik, kiket ellenőriznek más módszerekkel. Szabó szerint azt  még nem tudják, hogy pontosan mit fognak ellenőrizni egy olyan szervezetnél, aminél semmilyen közpénz nincs.

"Ami még fájdalmas ebben, hogy az ÁSZ nem egy bírságot fog megállapítani, mert ilyet nem tehet a civil szervezeteknél, hanem nyilvánosságra hoz egy jelentést, amibe bármit beleírhat, és erre nincsen jogorvoslat" - mondta a jogvédő. Ez szerinte nagyon kellemetlen lehet a civil szervezetek számára, mert a hitelességükből élnek, és ha az ÁSZ azt mondja majd, hogy "huhú, ennél a szervezetnél semmi sincs rendben, sok visszásságot találtak - akár igaz, akár nem - az érintett szervezet semmilyen jogorvoslattal nem tud majd élni, ami így nagyon súlyos következményekkel járhat rájuk nézve".

Ugyanakkor azt elismerte Szabó, hogy a civil szervezeteket nehéz kontroll alá vonni, és az összes támadás megerősíti a szervezeteket, a támogatókat, a követőket. A civileknek "több támogatóik lettek, határozottabbak lettek, több önkéntessel dolgoznak együtt, mert minden ilyen támadásnak van egy mellékhatása, amit a kormány nyilván nem kíván, de nem kalkulál bele".

Vannak olyan civil szervezetek, amik kifejezetten arra szakosodtak, hogy az ilyen állami támadásoknál segítsék a többi civil szervezetet: a kisebb szervezetek erre támaszkodhatnak. "A támadások azt is elhozták, hogy a civil szervezetek között olyan szolidaritási hálózat épült ki, ami a segítségnyújtást lehetővé teszi". Példának mondta Szabó, hogy most is voltak olyan könyvelésben járatos szervezetek, amelyek a többieknek pontosan elmagyarázták, hogy milyen dokumentumokat és hogyan kell feltölteni a rendszerbe.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Szabó Mátéval
2022. június 07., kedd 07.40
riporter: Dési János