„Klubrádió
Esti gyors

A bizalom jön, megy, majd nem jön – Szénási Sándor jegyzete

21/04/2021 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Deklaráltatott, hogy Magyarországon a jog és a törvény nem számit, nem ér semmit, nincs ereje, nem akadálya semminek.

2021. április 21. Esti gyors-részlet / Szénási Sándor jegyzete - 2021.04.21.
02:14
00:00

Biztosan a járványnak tudható be, hogy a saját bevallása szerint a törvényességbe körömszakadtáig kapaszkodó kormány csak most fordíthatott figyelmet arra, hogy az EU bírósága még tavaly nyáron kimondta: a magyar civiltörvény köszönő viszonyban sincs az uniós joggal, ergo megszüntetendő. Most viszont szakítottak egy kis időt, és visszavonták a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról hozott törvényt, ami gyakorlatilag ügynöknek bélyegezte a civilek egyrészét.

Ezt a megoldást igazából mondjuk Oroszországban csodálhatjuk a maga teljes pompájában, ám azért ne higgyük, hogy keleti barátaink ötlete nálunk a továbbiakban nem mutat majd életjeleket, 20 millió forintos mérlegfőösszeg fölött a Számvevőszék évi jelentést készit, a külföldi támogatás ténye, címzettje, és mértéke tehát nem nyomtalan.

Az uniós jogot rohamtempóban érvényesítő kormány eltörli a felsőoktatási törvény 2017-es módosítását is, ami eddig ellehetetlenítette a CEU működését, ez is nagyon szép dolog, bölcs dolog, bár némi probléma ezzel is akad. A CEU vezetése azzal reagált a hírre, hogy szerinte új szabályozás ide vagy oda, továbbra is a legfelsőbb szinten döntik el, melyik egyetem működhet az országban, és többé a CEU nem veti magát alá egy ember és az ő rendszere politikai szeszélyeinek. Magyarán nem jön vissza.

Szintén magyarán: deklaráltatott, hogy Magyarországon a jog és a törvény nem számit, nem ér semmit, nincs ereje, nem akadálya semminek. Mindegy, hogy a törvény üldöz-e valamit, vagy valakit, és ha üldöz, azon alig változtat valamit, hogy visszavonják-e, vagy sem. Az Európai Bíróság hiheti, hogy tett valamit a jogállamiság érdekében, mert messze van, de a CEU, vagy egy hazai civil szervezet már pontosan tudja, hogy a hatalomnak nincs hitele. Semmit nem ér a szava, a törvénynek nevezett papírfecnijei, mindegy, mit mond, állít, ígér, szónokol. Erre már rég nem kell figyelni, a szava szóra sem érdemes.

Szénási Sándor jegyzete a 2021. április 21-i Esti gyorsban hangzott el.