„Klubrádió
Reggeli gyors

Hiller István: A CEU ügyének szakmai megoldása nincs, csak politikai

20/04/2021 13:09

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Visszavonná a kormány a Lex CEU egy részét, de Hiller István szerint ez nem jelenti azt, hogy a Közép-Európai Egyetem visszaköltözne Magyarországra. A Országgyűlés alelnöke szerint az új tervezet továbbra is olyan problémát jelent, amelynek szakmai nem, csak politikai megoldása lehetséges, a választás. A választók kezében erős lapok vannak.

2021. április 12. Reggeli gyors - részlet 21.04.20. Hiller István
13:32
00:00

Visszavonná a Közép-európai Egyetemet elüldöző törvény egy részét a kormány. A felsőoktatásért is felelős Palkovics László miniszter által jegyzett tervezett legfontosabb újdonsága, hogy törli a konfliktust kiváltó, teljesen önkényes követelményt: eszerint az a külföldi egyetem működhet Magyarországon, amely "a székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül" – írta hétfőn este a hvg.hu.

"Az új jogszabály-tervezet igazából még nehezebbé teszi, hogy a CEU visszatérjen Magyarországra" – állítja Hiller István oktatáspolitikus. Az Országgyűlés alelnöke szerint nem egy új európai uniós jogszabályról van szó, a kormány a bajor állami felsőoktatási törvényt, az Európai Unióban bevett jogszabályt emeli át. A törvény lényege az lenne, hogy az Európai Gazdasági Térségben (EGT) székhellyel rendelkező, államilag elismert felsőoktatási intézmény akkor folytathatna képzést Magyarországon, ha a képzés a székhelye szerinti EGT-államban elismert felsőoktatási képzésnek minősül.

Sajtótájékoztató a CEU jövőjéről
 
CEU
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

A politikus szerint nagyon sok minden múlik a jogalkotás során azon, hogyan viszonyulnak a törvényhozók ahhoz, amire vonatkozóan törvényt kívánnak alkotni és "az egész jogszabályalkotás nem arról szól, hogy a CEU visszatérését megkönnyítsék Magyarországra". A politikus szerint ez olyan problémát képez, amelynek szakmai nem, csak politikai megoldása lehetséges, a választás.  Ilyen értelemben "a választók kezében nagyon erős lapok vannak" – tette hozzá.

Azt is megjegyezte, hogy egy esetleges kormányváltás még nem jelenti azt, hogy az egyetem azonnal visszaköltözne Magyarországra. Szerinte ugyanis egy ilyen bizonytalan politikai környezet egyetlen intézménynek sem tesz jót.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Hiller Istvánnal
2021.04.20., kedd 8:15
Riporter: Dési János