„Klubrádió
Esti gyors

„Szándékosan félreértelmezi Soros szavait a kormány”

10/10/2020 23:15

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Nem akar próbapert Soros György a CEU ügyében, szándékosan félreértelmezik a filantróp közleményét, amelyet a lex CEU jogellenességét kimondó európai bírósági döntésre reagálva adott ki. A szövegben szereplő test case kifejezést fordították többen próbapernek, Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is ennek megfelelően reagált. Heather Grabbe, a Nyílt Társadalom Alapítvány Európai Közpolitikai Intézetének igazgatója szerint a test case itt egyszerűen tankönyvi példát jelent.

2020. október 09. Esti gyors / részlet, Heather Grabbe-interjú (20.10.09.)
04:24
00:00

Úgy gondolom, teljesen tudatos félreértelmezés, amit hallunk – fogalmazott kérdésünkre Heather Grabbe, a Nyílt Társadalom Alapítvány Közpolitikai Intézetének európai igazgatója. Ugyanis úgy tűnik, hogy Soros György közleményét –, amelyet a lex CEU jogellenességét kimondó európai bírósági döntésre reagálva adott ki - sokan félrefordították Magyarországon, amikor azt mondták, hogy Soros György próbaper indítására szólította fel az Európai Uniót. A kormány is elment ebbe az irányba.

A próbaperes szövegváltozat alapján Orbán Viktor miniszerelnök a Hír Tv-ben arról beszélt, hogy nem meglepő Soros György lépése, azért támad, hogy a baloldal legyen kormányon. Gulyás Gergely pedig a csütörtöki kormányinfón mondta azt, hogy az EU-jog szerint nem is indíthatna Soros ilyen pert.

 
Heather Grabbe
 
Fotó: HUBERT RAGUET/Flickr
 

A ’test case’ ebben az esetben iskolai, tankönyvi példának fordítható. Heather Grabbe úgy folytatta: nem egy esetben lehetett már látni szándékos félreértelmezést a kormány részéről. A bírósági döntés egyrészt azt is jelenti, hogy az akadémiai vagyis a tanszabadság joga mindenkit, minden intézményt megillet az Európai Unióban. Biztosítani kell a felsőoktatási intézmények autonómiáját - beleértve tevékenységüket és oktatásuk formáját. És az EU versenyjogi szabályai szerint nem lehet különbséget tenni a nemzeti és külföldi egyetemek között, amit szintén megtett a magyar kormány. Mindezt nem mellesleg alátámasztja az egyetemes gyülekezési jog is, akárcsak a magánegyetemek piaci működésének szabadságát biztosító rendelkezések.

Mit vár el az alapítvány a jelen esetben a magyar kormánytól?

Túl későn jött ez a döntés a CEU számára, amely Bécsbe költözött. Az idén már nem vett fel diákokat, mert ellenséges politikai légkör fogadta volna őket. Ugyanakkor a határozat kimondja azt is, hogy a kormánynak meg kell változtatnia a törvényt a megadott szempontok szerint. Ez a minimum azért, hogy a Magyaroszágon működő egyetemmel a jövőben ilyen ne fordulhasson elő.

Nem minden esetben, de gyakran mellőzi a bírósági döntés végrehajtását a kormány.

Jó pár esetben végrehajtotta a bírósági döntést a kormány. Szerintem nem akar ujjat húzni az Európai Bizottsággal, és ha mellőzné a kérdést, az Európai Néppártban is rossz szemmel néznének rá. Nem beszélve arról, hogy újabb kötelezettségszegési eljárást kezdeményeznének a kormány ellen.

Kérdésünkre, hogy milyen jövője lesz az egyetemnek, visszahozzák-e az amerikai diplomát adó képzést Budapestre, Heather Grabbe igazgató elmondta, ebbe az ellenséges politikai környezetbe nem érdemes, ráadásul fennáll annak a kockázata, hogy Orbánék hoznak egy másik törvényt, amely miatt ugyanez lenne a végeredmény. Teljesen kiszámíthatatlan az a helyzet, amelyben ma működnie kell bármelyik felsőoktatási intézménynek – tette hozzá.

Ráadásul az Európai Unió által készített jogállami jelentést – amely nemcsak Magyarországról szól, hanem a másik 26 tagállam jogállami helyzetéről is – a Fidesz egyenesen Soros-jelentésnek nevezte. Mit gondol erről?

Roppant kényelmes dolog a Soros Györgyről szóló konspirációs elméleteknek újabb lökést adni. Hisz minden, a kormányt érintő kritikát rákennek Soros Györgyre – nos, mit mondjak? Egy 90 éves emberről azt állítani, aki ráadásul az Egyesült Államokban él, hogy az egész Európai Uniót az ellenőrzése alatt tartja? Nevetséges! Ha kritikát kapnak Hollandiából, Németországból, a parlamenti képviselőktől, a civil szervezetektől vagy éppen egy egyetemtől, akkor talán el kellene végre gondolkodnia a kormánynak, hogy itt tényleg baj van. De nekik egyszerűbb mindig valakit hibáztatni, aki szerintük a kritikák mögött áll. Ez őrültség és semmi értelme, de lehet látni, hogy ez a politikai stratégia bejött nekik – nyilatkozta Heather Grabbe, a Nyílt Társadalom Alapítvány Európai Közpolitikai Intézetének igazgatója.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2020. október 09., péntek 18:30
Riporter: Csernyánszky Judit