„Klubrádió

Európai Bíróság: Vissza kell vonni a CEU-t elüldöző rendelkezéseket

6/10/2020 11:25

| Szerző: Klubrádió

Három évvel a magyar felsőoktatási törvény CEU-t kiebrudaló módosítása után az Európai Bíróság kimondta, a lex CEU sérti az uniós jogot. E szerint a jogszabály vitatott részeit a magyar parlamentnek hatályon kívül kell helyeznie.

Sérti az uniós jogot a magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, ezért ezeket a rendelkezéseket meg kell semmisíteni – mondta ki az Európai Bíróság. A luxemburgi székhelyű testület közleménye szerint a Magyarország által bevezetett azon feltételek, amelyek lehetővé teszik a külföldi felsőoktatási intézmények tevékenységének Magyarország területén való gyakorlását, az uniós joggal összeegyeztethetetlenek.

Az Európai Unió bírósága azután kezdte vizsgálni a csak a Soros György által létrehozott egyetemet érintő magyar törvénymódosítást, hogy az Európai Bizottság az ügyben kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen.

A folyamat végét azonban, amely most zárul majd le uniós döntéshozatali fórum előtt, a CEU már nem tudta megvárni, a bizonytalan helyzet miatt Budapestről Bécsbe tett át a székhelyét, és a 2019 szeptemberében kezdődött tanévet már az osztrák fővárosban kezdte meg több száz hallgatóval. Magyarországon csak a kifutó évfolyamok maradtak, a tanári kar túlnyomó többsége a tavalyi tanévtől Bécsben folytatja munkáját.

Az Európai Bíróság döntését és annak előzményeit a hvg.hu és az Eurologus részletesebben is tárgyalja.

Az Oktatási szabadságot csoport demonstrációja Budapesten
 
 Résztvevők gyülekeztek az Oktatási szabadságot csoport Szabad ország, szabad CEU, szabad gondolat! címmel meghirdetett demonstrációja előtt a Várkert Bazárnál 2017. április 9-én. A jelenlévők a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény április 4-i módosítása ellen tiltakoztak, amely szerintük ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem (CEU) magyarországi működését. Ezért arra kérték Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az elfogadott törvényt. MTI Fotó: Marjai János