„Klubrádió
Reggeli gyors

Nagykövet alsónadrágban – Várni kell az utódra

17/09/2020 13:53

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Hamarosan választás lesz az Amerikai Egyesült Államokban, lehet, hogy egy évig sem érkezik új nagykövet Budapestre, David Cornstein helyére.

2020. szeptember 17. Reggeli gyors - részlet 20.09.17. Kaló Máté
09:41
00:00

A távozó amerikai nagykövet David B. Cornstein nem volt karrierdiplomata, a kinevezése 2018-ban meglepetést keltett. Leköszönésének okáról egyébként nem nyilatkozott mindeddig a 82 éves üzletember. Így ismerik tehát, üzletemberként, aki jó kapcsolatokat ápol Donald Trump elnökkel. Meglepő dolgokat tett. Alsónadrágban utazott Orbán Viktorral egy repülőgépen, a beiktatása után a saját házában látogatta meg a miniszterelnököt, ami egy vezető hatalom nagykövetétől szokatlan gesztus. Az bizonyos, hogy Budapestre küldésében szerepet játszott a gazdasági háttere, előtte az Obama-adminisztráció alatt nem volt túl rózsás a két ország kapcsolata.

Közben változtak az adottságok – mondja Kaló Máté külpolitikai elemző. A nagykövet egyes vélemények szerint nem is az amerikai érdekeket képviselte Magyarországon, hanem a magyar érdekek amerikai lobbistája volt. Elérte, hogy Orbán Viktort fogadja az amerikai elnök. Magyarország légvédelmi rendszert vásárolt az USA-tól, növelte katonai költségvetését, ami Trump szemében nyilván jó pont volt.

A kudarcok közé sorolható a CEU távozása az országból, egyes vélemények szerint szerint Orbán „csuklóztatta” a nagykövetet. Az Egyesült Államokban nem tetszik Orbánnak az Oroszországgal vagy Kínával fennálló barátsága sem, mint ahogy az sem, hogy gátolja Ukrajna NATO-tagságát, hisz a szomszéd országban Oroszország agresszorként lép fel, a magyar kisebbség érdekeinek állítólagos képviselete nem elég erős érv. A kínai hitellel épülő Budapest-Belgrád vasútvonal, vagy az 5G hálózat kínai fejlesztése is a rossz pontok közé sorolható, az orosz befektetési bank Budapestre költözése szintén. Egyszóval Cornstein időszaka alatt sok minden történt, ami nem épp a hazája érdekeit szolgálja, nem nevezhető tehát a legkompetensebb nagykövetnek.

Az Egyesült Államokban hamarosan választás lesz. Amennyiben Joe Biden nyerne és demokrata többség lenne a szenátusban, akkor arra lehet számítani, hogy nehezen fognak új nagykövetet találni. Az új vezetésnek nem ez lesz a legfőbb és legsürgősebb dolga. Kaló Máté szerint hat hónap, de akár egy év is eltelhet addig, amíg David Cornstein székébe beül valaki.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2020.09.17. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre