„Klubrádió
A lényeg

Lemondott a budapesti amerikai nagykövet

15/09/2020 21:40

| Szerző: Klubrádió

Lemondott David Cornstein, az Egyesült államok Budapesti nagykövete. A diplomata november 1-jével távozik. Egyelőre nem tudni, mi áll a döntés hátterében.

Az amerikai nagykövetség közösségi oldalán arról jelent meg egy bejegyzés, hogy Cornstein nagyon büszke arra, amit a budapesti amerikai nagykövetség teljes csapatával – magyarokkal és amerikaiakkal egyaránt – elértek a két ország kapcsolataiban. Hozzátette, hogy hiányozni fog neki Magyarország.

A távozás okáról egyelőre semmi sem szivárgott ki.

Már korábban is írtak arról, hogy az amerikai nagykövet visszatér Washingtonba, mert segíteni akarja Donald Trump elnök választási kampányát. A budapesti nagykövetség később cáfolta ezt, és közölték: a nagykövet továbbra is 100 százalékosan elkötelezett az Egyesült Államok és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak további erősítése mellett.

Szijjártó Péter külügyminiszter Washingtonban találkozott David Cornsteinnel; a miniszter bejelentette: azt javasolta, hogy Takács Szabolcs, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Brexit-ügyi miniszteri biztosa legyen Magyarország következő washingtoni nagykövete.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)