„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Furcsa, de az amerikai nagykövet közvetít a főváros és a kormány között

7/05/2020 22:48

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely szerint bármennyire "furcsa és szürreális", hogy az amerikai nagykövetnek kell közvetítenie Budapest és a kormány között, de az a helyzet, hogy ez történt. Úgy véli, azért nem akar leülni tárgyalni a kormány az önkormányzati szövetségekkel, mert egyéni támogatásokkal a neki fontos önkormányzatokat akarja kimenteni a bajból, és az ellenzéki vezetésűeket büntetni.

2020. május 07. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (20.05.07.)
15:13
00:00

Karácsony Gergely főpolgármester nyílt levelet írt Orbán Viktornak, erről is kérdeztük az Esti gyorsban. Azt mondta mondta: egy hónapja vett részt a kormányülésen, akkor két ígéretet kapott. Az egyikről hamar kiderült, hogy nem teljesül, a kormány segítségét kérte a fővárosi egészségügyi és szociális intézmények tesztelésében. Arra is kapott ígéretet a kabinettől, hogy tárgyalnak az önkormányzati szervezetekkel, ez azóta sem történt meg. Nemcsak Budapest miatt hiányolja ezt, hanem mert az önkormányzati szektor „csődbe megy”, ha nincs érdemi segítség; a kormány is csődbe mehetne, ha nem vehetne fel hitelt vagy nem kapna európai uniós támogatást, de ezek az utak az önkormányzatok előtt nincsenek nyitva.

A főpolgármester szerint a budapestiek fegyelmezettebbek voltak, ezért őket köszönet illetné, nem a "bűnös város"-toposzra utaló hangulatkeltés. Úgy véli: össze-vissza kommunikál a vezetés, kaotikusnak tűnnek a viszonyok, mert tegnap még tiltották, hogy a budapestiek (és a központi régió lakosai) lemenjenek például a Balatonra, ma már megtehetik Gulyás Gergely szavai után, reméli, nem lesz újabb csavar, és nem mondják holnap, hogy kötelező. Nem is volt olyan jogszabály, amely alapján büntethették volna az elutazó fővárosiakat vagy Pest megyeieket, súlyos kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik bírságot kaptak.

Legutóbb azt mondta, hogy egy hónapig kellene fenntartani a korlátozásokat, abból még van egy hét, szerinte ha a feloldásról van szó, akkor állnak az egyeztetésre, de ilyen döntést csak megalapozottan lehet meghozni. A fertőzés helyzetéről csak találgatni tud, de a nagyon kevés adatból azt lehet kiolvasni, hogy a járvány javarészt az egészségügyi és szociális intézményekre korlátozódik. Viszont azokat az elemzéseket, amelyek alapján a kormány meghozza a döntéseit, a kormányon kívül senki sem ismeri (se ő, se a budapestiek). Legyen partnerség, ne mondogassanak róla valótlan állításokat – tette hozzá. 

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy kizáratná a szerinte elfogult fővárosi kormányhivatalt a Pesti úti idősotthon vizsgálatából. Emlékeztetett: a kormányhivatal adta ki azt a kötelezően végrehajtandó állásfoglalást, hogy a kórházakból az idősotthonokba visszaküldött betegeknél nem szükséges a koronavírus-teszt, és ez nyilvánvalóan rossz és veszélyes gyakorlat, a kormány is eltért tőle. Joggal gondolhatják, hogy hibás szakmai döntés miatt került be nemcsak a fővárosi, hanem az összes szociális intézménybe a vírus. Ez nagyon élesen felveti a kormányhivatal politikai felelősségének kérdését Karácsony Gergely szerint, ráadásul a fővárosi önkormányzat akkor kapta meg a jelentésüket, amikor azt a kormánypárti sajtóban már rég lehozták, "odafújta a szél".

Szóba került, hogy a kormány elvont pénzeket a VIII. és a IX. kerülettől – Karácsony szerint itt az a közös pont, hogy mindkettő ellenzéki vezetésű, országgyűlési képviselőjük pedig a Fidesz frakcióvezetője, aki lobbierejével megakadályozhatta volna, talán nem érezte feladatának. Úgy érzi, azért nem akar leülni tárgyalni a kormány az önkormányzati szövetségekkel, mert egyéni támogatásokkal a neki fontos önkormányzatokat akarja kimenteni a bajból, és az ellenzéki vezetésűeket büntetni.

Donald Trump és Orbán Viktor telefonbeszélgetést folytatott, ugyanazon a napon Karácsony Gergely is beszélt David Cornstein budapesti amerikai nagykövettel. A városvezető azt mondta, bármennyire "furcsa és szürreális", hogy az amerikai nagykövetnek kell közvetítenie Budapest és a kormány között, de az a helyzet, hogy ez történt. A szerdai telefonbeszélgetést, amelyet megtisztelőnek nevezett, a nagykövet kezdeményezte, aki megdicsérte a főváros járvány elleni védekezését, támogatóan viszonyult az ő személyéhez és az önkormányzat politikájához. A nagykövet, nem rejtve véka alá, hogy nagyon jó viszonyban van a miniszterelnökkel, több kérdést tett fel az önkormányzati rendszer, a fővárosi önkormányzat és a kormány kapcsolatáról, és hangsúlyozta, szeretne segíteni – közölte Karácsony Gergely.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Karácsony Gergely/Facebook

Esti gyors
2020. május 07., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Kárpáti János