„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony: Volt köze a zaklatási ügynek a BKK-vezető leváltásához

5/05/2020 19:35

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely a BKK vezérigazgatójának leváltásáról azt mondta: az egyébként kiváló szakmai munkát egyre nehezebbé tették bizonyos személyi összefüggések Varga Ivett számára. Egy vele „közeli érzelmi viszonyban lévő” embert vádoltak zaklatással a cégnél, és a vizsgálat ezt megalapozottnak találta. A főpolgármester beszélt arról is, hogy hajléktalanokat helyeznek el a városházán; mint mondta, gyomorforgatónak tartja a legkiszolgáltatottabb emberek elleni hangulatkeltést.

2020. május 05. Megbeszéljük / részlet, Karácsony Gergely (20.05.05.)
11:56
00:00

Kedden Karácsony Gergely felmentette Varga Ivettet, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatóját, olvasható a főpolgármesteri hivatal közleményében. A városvezető a Megbeszéljükben úgy fogalmazott: az egyébként kiváló szakmai munkát egyre nehezebbé tették bizonyos személyi összefüggések a BKK vezérigazgatónak. Egy vele „közeli érzelmi viszonyban lévő” embert vádoltak zaklatással a cégnél, és a vizsgálat megalapozottnak mutatta, hogy ez az illető túllépte a munkahelyen megengedett határt. Ezek után neki távoznia kellett, és nyilván nehéz helyzet lehetett Varga Ivettnek, hogy ezt a hozzá közel álló embert kellett vezérigazgatóként elküldenie. A főpolgármester közölte: sajnálja, hogy így kellett döntenie, de nem látott más megoldást. (A Magyar Nemzet szerint Varga Ivett élettársát küldték el a zaklatási ügy miatt, és ő, mint vezető nem könnyítette meg az ügy kivizsgálását – a szerk.)

Karácsony Gergely elismerte, hogy baki volt, amikor egy napra átálltak a hétvégi menetrendre („mindenki hibázik, csak a kormány nem” – fogalmazott), de jelezte, a mostani döntés ezzel nincs szoros összefüggésben. A BKK élére most nem terveznek pályázatot kiírni, az eddigi gazdasági vezérigazgató-helyettes lesz az ideiglenes vezető – közölte a főpolgármester.

Aki arról is beszélt, hogy olyan hajléktalanokat helyeznek el a Városházán, akik vállalják a karantént. Eredetileg Csepelen akartak hajléktalanszállót kialakítani, de ezt a fideszes vezetés megtorpedózta. Karácsony szerint a csepeli polgárok észre se vették volna, hogy az az épület új funkciót kap. Gyomorforgatónak tartja azt a retorikát, amely a legkiszolgáltatottabb emberekkel szemben megnyilvánul. Ugyanis senki nem akarja, hogy az utcán legyenek, de amikor átmenetileg önkormányzati lakásokat nyitottak meg saját jövedelemmel rendelkező (így lényegében szociális bérlőnek számító) embereknek, akkor az volt a probléma, hogy lakásokban vannak, ahogy az is probléma, amikor hajléktalanszállón vannak. Tehát „ne legyenek”, nagyjából ez a Fidesz politikája. Közölte: ebben nem akart engedni, és amikor erre a politikai hangulatkeltésre reagálni kellett, akkor szimbolikus és praktikus üzenetet is megfogalmaztak. Praktikus azért, mert egy olyan szárnyát nyitják meg az épületnek, amelyet évtizedek óta nem használtak. 

Mint mondta, Németh Szilárd fideszes államtitkár a Parlamentben azzal vádolta, hogy a „Soros-terv” szerint betelepít több száz hajléktalant a város közepére, azonban ez nem egy terv, ez szolidaritás, és nem százakról, hanem 30-40 emberről van szó. Úgy fogalmazott: kétségtelen, ebben van provokatív üzenet is, mert ő annál inkább valakinek a főpolgármestere, minél jobban rászorul a segítségre. A városnak fontos minden budapesti, a hajléktalanok ugyanúgy, mint akiknek más problémájuk van – tette hozzá. Szerinte hajléktalanügyben az elődje is „rossz vágányra tévedt”, és a politikai hisztériakeltés részévé vált. Jelezte, eddig szerencsére kevés pozitív koronavírus-teszt volt, de a zsúfoltságot mindenképp meg kell szüntetni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Karácsony Gergely/Facebook

Megbeszéljük...
2020. május 05., kedd 17:30
Műsorvezető: Bolgár György