„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: A költségvetésünk már csak papíron létezik

27/04/2020 21:52

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely főpolgármester szerint az önkormányzati szektor csődbe megy, ha nem lesz kormányzati segítség. Rendkívül nehéz anyagi helyzetben van Budapest, és nem látszik a kormányzat szándéka arra, hogy ezen változtasson. Arról is beszélt, hogy a fővárosnak partnerség, információ és erőforrások hiányoznak a járvány sikeres kezeléséhez. Ehhez képest elvonásokat kapnak, információt pedig egyáltalán nem, a sajtóból tájékozódnak. 

2020. április 27. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (20.04.27.)
14:19
00:00

El kellene, hogy jöjjön az együttműködés ideje, Karácsony Gergely főpolgármester túllépne a politikai véleménykülönbségeken és azon is, hogy mit "összehazudozott" a kormánypárti sajtó, de azt nem látja, hogy olyan lenne az együttműködés a főváros és a kormány között, ami elvárható lenne. Az Esti gyorsban azt mondta: a fővárosnak partnerség, információ és erőforrások hiányoznak a járvány sikeres kezeléséhez. Ehhez képest elvonásokat kapnak, információt pedig egyáltalán nem, a sajtóból tájékozódnak. Karácsony a legtöbb információt nemzetközi példákból és polgármestertársaitól kapja, és mivel a környező országok nagyvárosaiban is bevezették a kötelező maszkviselést, ezt Budapest is átvette. Hangsúlyozta: nem főpolgármesteri szintű a tájékozottsága.

A főpolgármester úgy tudja, a tömegközlekedésen 90 százalék a maszkhasználók aránya – de amikor maszkot említ, sálat vagy kendőt is ért alatta, amely eltakarja az arcot és így védi a többi embert a megbetegedéstől. Bár az erről szóló intézkedést később jelentették be, úgy látja, a boltokban is a többség így jár el. De elmondta azt is, most még tart a türelmi idő ezekkel az intézkedésekkel kapcsolatban, a jövő héttől az ellenőrök viszont az arc eltakarásához kötik a közösségi közlekedés használatát.

 
Karácsony Gergely főpolgármester maszkban egy buszon (Facebook)
 


A szigorítások esetleges lazításáról Karácsony Gergely azt mondta: nyilván minden döntéshozó őrlődik a járvány megfékezésének és a gazdasági összeomlás elkerülésének szempontjai között. Ez jogos dilemma, és a szempontjaikat a döntéshozók akár meg is oszthatnák a nyilvánossággal. Szerinte az enyhítésnek két feltétele biztosan lenne: tömeges tesztelés és maszkviselés.

A kormány kommunikációjának visszatérő eleme, hogy már több tízmillió maszk érkezett. Karácsony Gergely közölte, a főváros ezzel a készlettel "nagyon kevéssé" találkozott. Bár ez központi feladat lenne, elindítottak egy viszonylag nagy beszerzést, nemcsak a saját intézményeik, hanem a kerületek számára is. Van, amiből hiányuk van, olyankor kormányzati segítséget kérnek, amely "vagy megérkezik, vagy nem".

Úgy fogalmazott: "a költségvetésünk már csak papíron létezik". Nagyjából 60-70 milliárd forintot zárolniuk kell, főleg beruházásokból. Csak a BKK-jegybevételből legalább 20 milliárd forint kiesésessel számolnak, és erre jön rá az iparűzési adó elvétele. Most még azt mondta, hogy rendkívül nehéz anyagi helyzetben vannak, és nem látszik a kormányzati szándék arra, hogy ezen változtassanak. Karácsony Gergely közölte: az önkormányzati szektor gyakorlatilag csődbe fog menni, ha nem lesz érdemi kormányzati támogatás.

A két héttel ezelőtti kormányülésen volt arról szó, hogy majd lesz egy tárgyalás erről az önkormányzatokkal, amelynek az időpontjához azóta se jutottak közelebb; és ez nem csak Budapestet érinti, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, kormánypárti polgármester is jelezte a komoly problémákat. Ott még nem tartanak, hogy nem viszik el a szemetet, minden közszolgáltatás az elvárható színvonalon üzemel, pedig azokat, akik a hulladékszállításban dolgoznak, nem lehet home office-ba küldeni, noha az ő gyerekeiknek is zárva van az iskola.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Esti gyors
2020.04.27. 18:30
Műsorvezető: Dési János