„Klubrádió
A lényeg

Fontos dokumentumokat hozott nyilvánosságra a főpolgármester az idősotthonok ügyében

11/04/2020 10:17

| Szerző: hvg.hu/Index/Klubrádió

Eddig eltitkolt dokumentumokkal vág vissza a kormánynak a főpolgármester.

Karácsony Gergely péntek este a Facebookon jelentette be: bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy három hete hiába kérik a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tiszti főorvost is, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül.

Négy dokumentumot hozott nyilvánosságra, amelyek elmondása szerint azt mutatják be, hogyan juthatott be a koronavírus a fővárosi idősotthonokba. A bizonyítékként bemutatott levelezésből az is kiderül, hogy elutasították az idősotthon vezetőjének kérését az intézményükbe visszakerülő emberek tesztelésére vonatkozóan. A fővárosi kormányhivatal vezetője ugyanis írásba adta, hogy szakmailag nem indokolt a beteg tesztelése, ha másik intézménybe küldik őt.

A levélben ezért arra kérték a fővárosban és Pest megyében található fekvőbeteg-ellátó intézményeket, hogy "a betegek átvételét/átadását ne nehezítsék meg az amúgy is járványos időszakban”. Karácsony Gergely azzal zárta posztját, hogy ezért kezdte el a főváros saját forrásból az idősotthonokban elő ellátottak és az ápoló személyzet tesztelését, és az eredmények nyilvánosságra hozását, és ezért lenne fontos, hogy a kormány elrendelje ezt az ország többi idősotthonában is.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)