„Klubrádió
Esti gyors

Demszky betegszállítónak állt, és üzent Karácsonynak

20/04/2020 23:38

| Szerző: Klubrádió

Fel kell kutatni a kórházakból kitett rászoruló betegeket Budapesten, és megszervezni az ellátásukat élelmiszerrel, gyógyszerrel, és ez természetesen vonatkozik minden más magára maradt, elesett emberre is. Karácsony Gergely főpolgármester pedig elkérhetné az egyik sportcsarnok kulcsát, és berendezhetné éjszakai szállásnak – tanácsolja Demszky Gábor volt főpolgármester.

2020. április 20. Esti gxors-részlt/ Interjú, Demszky Gábor 2020.04.20.
06:00
00:00

Civileket, budapesti polgárokat szólított fel a legrászorultabbak segítésére Demszky Gábor, volt főpolgármester. Szerinte most, a koronavírus-helyzet idején, amikor sokkal több a szükséget szenvedő, mint máskor, azt az utat kell járni, amit a nyolcvanas években a SZETA (Szegényeket Támogató Alap) is járt. A Kádár-korszakban működő illegális ellenzéki civilszervezet önkéntesekből állt, és a legelesettebbeket támogatta.

A civil cselekvésre Demszky szerint egyszerűen azért van szükség, mert nagyon sokan nem tudnak magukról gondoskodni, nélkülöznek. Az otthonukban egyedül élő, önmaguk ellátására képtelen embereket, azokat a betegeket, akiket a kórházakból az ágyak felszabadítása miatt kitettek, valamint a hajléktalanokat nem hagyhatjuk az utcán meghalni, ugyanis ez történik, ha nem avatkozunk közbe, és nem segítünk azokon, akik magukon nem tudnak – mondta.

 
 Demszky Gábor volt főpolgármester és barátja, Szekér János adományként kapott ruhacsomagot pakol, amit rászorulók közt osztanak szét. 2020. április 20., hétfőn publikát kép a Facebookon

Karácsony elkérhetné az egyik sportcsarnok kulcsát

Csak önkéntes akciókkal azonban nem kezelhető a helyzet. Jó esetben ezt a feladatot az önkormányzatok végzik, amelyek bár szerinte most is teszik – illetve nem egészen tudja, mennyire teszik – a dolgukat, ám közben nincsen forrás, és nincs is erre a feladatra felkészülve senki – tette hozzá, és követendő példaként Párizst említette.

A francia fővárosban, mint mondta, az ottani főpolgármester több tízezer rászoruló élelmezéséről gondoskodik, kiviteti az ételt azoknak, akik otthon vannak, és nem tudják ellátni magukat, másrészt megnyittatott egy sportcsarnokot. Márpedig néhány ilyen létesítmény Budapesten is van, valamelyiknek elkérhetné a kulcsát a budapesti főpolgármester is, és berendeztethetné éjszakai szállásnak. Azok számára, akik közül különben lehet, hogy többen meghalnának magukra hagyva – mondta Demszky.

Kevesli a jó példákat

Az önkormányzatok részvétele tehát kötelező, mert nagyban csak velük lehet ezt a segítőmunkát végezni, aminek fontos része lenne, hogy a kórházakból elküldött embereket felkutassák az intézmények nyilvántartása alapján, és gondoskodjanak az ellátásukról élelmiszerrel, gyógyszerrel. A polgármestereknek, de a képviselőknek is morális és politikai kötelességük, hogy segítsék a rászorulókat, amire azonban ő nagyon kevés példát lát, ahhoz képest, hogy Budapest egy majdnem kétmilliós város – fogalmazott Demszky.

Csendes emlékezés Rajk László sírjánál
 
Archív/Demszky Gábor, Karácsony Gergely Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlet- és látványtervező sírjánál tartott megemlékezésen, 2019. október 6-án a Fiumei úti Sírkertben. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Bár a volt főpolgármester az interjúja alapján egyértelműen kevesli az önkormányzatok, illetve a budapesti politikusok eddigi aktivitását, a főváros és a kerületek több akciót is szerveztek a rászorulók ellátására, segélycsomagokat és melegételt szállítanak ki, segítenek az idős vagy más fokozottan veszélyeztetett személyeknek a napi bevásárlásban, és támogatásokra, felajánlásokra buzdítják a polgárokat.

Ő is beszállt

Önkéntes segítőként Demszky Gábor is naponta tesz a rászorulókért, mentősofőrként és betegkísérőként is dolgozik, valamint társaival pékségek nap végére megmaradt árukészletét gyűjtik össze, és osztják szét hajléktalanok között. Száz embernek tudnak így minden nap vacsorát és reggelit adni. Demszky szerint több tízezer emberen kell sürgősen segíteni a fővárosban, a támogatáson, illetve annak hiányán pedig emberéletek múlhatnak, ami személyes tapasztalata is, miután az utóbbi időben már három utcán elhunyt embert látott.

Az, hogy Demszky Gábor pontosan milyen mentőn, milyen formában dolgozik, nem hangzott el az interjúban, de Facebook-oldala alapján a volt főpolgármester minden bizonnyal egy magán betegszállító cégnél végez önkéntes segítőmunkát.

 
 Demszky Gábor önkéntes betegszállítóként 2020. április 17-én posztolt fénykép a Facebookon.
 

 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Demszky Gáborral
2020. április 20., hétfő 18.20
riporter: Dési János