„Klubrádió“
Esti gyors

Demszky elmondta, Karácsony hogyan kerülje meg Orbánt

14/10/2019 22:17

| Szerző: Klubrádió

Ne számítson Karácsony Gergely a NER jóindulatára, Orbán rendszere meg fogja próbálni kiszárítani az ellenzéki önkormányzatokat, ez a politikájának a lényegéhez tartozik – mondta Demszky Gábor volt főpolgármester. Külföldi partnerszervezetekkel és politikusokkal szövetkezve, például Franz Timmermansszal, azonban Karácsony megkerülheti az Orbán-rendszert, és fejlesztheti a várost. Fontos, hogy nagyon gyorsan felmérje, Budapestnek milyen erőforrásai vannak, és hogy ne hagyja a nyakába varrni a kormány megszorításai miatt esetleg előálló bajokat. Valamint létre kell hozni a szabad városok szövetségét – tette hozzá.

2019. október 14. Esti gyors-részlet/Interjú Demszky Gáborral (19.10,14.)
06:05
00:00

A kampányt követően, lépésváltásra, ha úgy tetszik, lassításra van szüksége a főpolgármester-választást megnyerő Karácsony Gergelynek, mert mostantól nem csak a szavait, hanem elsősorban a tetteit fogják megítélni – mondta Demszky Gábor volt liberális főpolgármester, aki a 1990-től, öt cikluson át 2010-ig töltötte be a posztot. „Versben kampányolunk, prózában kormányzunk” – idézte Demszky Mario Cuomót, New York állam néhai demokrata kormányzóját.

Karácsony feladata, hogy a tettek embere legyen, és újra megteremtse a valódi önkormányzatiságot Budapesten, mert az önkormányzat jelenleg a NER végrehajtó szerve. A legfontosabb pedig, hogy Budapest ismét büszke, nemzetközileg elismert, nagyra becsült világváros – tette hozzá.

A NER fogságából nem szabadulhat

Demszky ugyanakkor riporteri kérdésre válaszolva azt is mondta, nem lát arra esélyt, hogy a kormányzati gépezetnek kiszolgáltatott önkormányzatok kiszabaduljanak a NER fogságából. A volt főpolgármester szerint abból kell kiindulni, hogy akárcsak az 1998-2002 közötti első Orbán-kormány idején – amikor a személyében szintén ellenzéki főpolgármestere volt a városnak – a kormányzati politikai ismét az önkormányzat kiszárítására törekszik. A NER-nek hívott posztkommunista autokrácia természetét ismerve az várható, hogy nem lesz pénz, és a rendszer az önkormányzatok példáján próbálja bizonyítani, hogy az ellenzék kormányképtelen.

Húsz évvel ezelőtt az volt a főváros szerencséje, hogy a privatizációkból adódóan több tízmilliárd forint tartaléka volt, amiből működtetni tudták Budapestet, és beruházásra is jutott. Ez roppant fontos, a főpolgármestertől ugyanis nem csak azt várják, hogy a szabadságról és a demokráciáról beszéljen, hanem elsősorban azt, hogy javítsa a közszolgáltatásokat, hajtson végre beruházásokat.

Felavatták Göncz Árpád szobrát a XIII. kerületben
 
 Demszky Gábor egykori főpolgármester Göncz Árpád író, műfordító, néhai köztársasági elnök szobrának felavatásán a XIII. kerületben, a róla elnevezett városközpontban 2018. október 5-én. MTI Fotó: Soós Lajos
 
 


De külföldi segítséggel megkerülheti Orbánt

A fejlesztések azonban csak akkor lehetségesek, ha ehhez szövetségeseket talál a főpolgármester. Ezért kell a világvárosi rang, és ezért kell meghívni az Európai Bizottság baloldali alelnökét, Frans Timmermanst, aki nagyon jól ismeri Magyarországot és Budapestet – hangsúlyozta Demszky. A volt főpolgármester megjegyezte, egy gdanski díjátadón nemrégiben már beszélt róla Timmermansnak, hogy erre a szövetségre valószínű, szükség lesz, mert ellenzéki győzelem várható Budapesten.

Újra a kapcsolatot kell kialakítani tehát a Világbankkal, az Európai Beruházási Bankkal, illetve meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy egyes beruházásokhoz a főváros közvetlenül fordulhasson európai uniós forrásokat, nemzetközi segítséget kérve partnerszervezetekhez. Meg kell kerülni az Orbán-kormányt – hangsúlyozta.

Csendes emlékezés Rajk László sírjánál
 
 Demszky Gábor és Karácsony Gergely a szeptember 11-én elhunyt Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlet- és látványtervező sírjánál tartott megemlékezésen, 2019. október 6-án a Fiumei úti Sírkertben. MTI/Koszticsák Szilárd
 

Szabad városok szövetsége

Demszky szerint az, aki azt gondolja, hogy a Fidesz nem megy majd neki a nagy ellenzéki önkormányzatoknak, félve, hogy azzal még inkább maga ellene hangolja ezen a települések szavazóit, az nem ismeri a NER-t. Orbán Viktor politikájának lényege ugyanis, hogy a Fidesz vezetőjének, aki folyamatosan háborúzik, ellenségek kellenek. Az egész migránsügy erről szól, és ha úgy tetszik, most az ellenzéki önkormányzatok lesznek az ország migránsai, akik jöttmentként próbálnak a NER birtokain eredményt elérni.

Ezért kell a nemzetközi segítség, de legelőször is az érintett önkormányzatoknak fel kell mérniük, milyen erőforrásaik vannak. A kampány utáni lépésváltásként át kell világítani az önkormányzatokat, főleg, hogy Budapesten ezermilliárdos vagyonvesztésről beszélnek, a BKV nincs finanszírozva stb. Ezekkel a kérdésekkel heteken belül elő kell állni, és megbeszéléseket kezdeményezni róluk a kormánnyal. Nem azért, mintha ezek feltétlenül eredményre vezetnének, hanem hogy ha esetleg kimarad a BKV szolgáltatása, vagy sztrájkolnak a cég dolgozói, akkor azt ne lehessen az önkormányzat nyakába varrni.

Karácsony Gergelynek tehát nagyon nehéz, elaknásított terepen kell működnie. Itthon pedig csak az ellenzék által megnyert önkormányzatokra számíthat – mondta Demszky, aki szerint, miközben az ellenzék erőt gyűjt, létre kell hozni a szabad városok szövetségét.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Demszky Gáborral
2019. október 14., hétfő 18.35
riporter: Dési János