„Klubrádió
Eurozóna

Átnyúlva Orbán feje fölött

6/09/2019 15:58

| Szerző: Klubrádió

Ma is megvan a jogi lehetőség arra, hogy az EU közvetlenül, a korrupt kormány kihagyásával adjon támogatást egy jó, például önkormányzati projektre.

2019. szeptember 03. Esti gyors - részlet 19.09.03. Ujhelyi István
05:45
00:00

A következő években biztosan beszűkülnek az európai uniós források, ha azokat továbbra is Orbán oligarchái csapolják meg, akkor a címzettekhez -önkormányzatokhoz, vállalkozásokhoz- még kevesebb pénz jut el. Magyarország ellen megindult a jogállamisági vizsgálat, a finn elnökség idején fel is pörög, hamarosan megtartják az első meghallgatásokat. Ennek az lehet az eredménye, hogy azoknak a kormányoknak a kezéből, amelyek nem garantálják az uniós források biztonságos megérkezését, kicsavarják a döntéshozatalt – fejezne ki reményét Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. A támogatások átlátható elosztásában az OLAF, tehát az unió csalás elleni hivatalának adatai szerint az utolsó helyen állunk. Az EU viszont nem akar öngólt lőni, tehát ódzkodik attól, hogy a pénzcsapot elzárja, mert azt a Fidesz arra használhatná fel, hogy az Európa-ellenes kampányát megerősítse.

Ujhelyi István arról beszélt, hogy ma is vannak törvényes lehetőségei az uniónak a közvetlen támogatásra, tehát nem kell föltétlenül beiktatni a folyamatba a magyar kormányt. Ezeket az alapokat kellene a következő költségvetésben megerősíteni, hogy mondjuk környezetvédelmi, egészségügyi és egyéb programokkal az önkormányzatok közvetlenül is pályázhassanak. Ezért is hívott meg Brüsszelbe ellenzéki polgármester-jelölteket, hogy felelős vezetőkkel, például Frans Timmermans bizottsági alelnökkel tárgyaljanak a lehetőségekről.

Persze felmerül a kérdés, hogy ha az önkormányzatok többsége kormánypárti lesz, akkor mi értelme az egésznek, továbbra is a Fideszhez kerül a pénz. Nos, Ujhelyi István véleménye szerint az is jobb, mintha Orbán oligarcháinak kezébe kerül. A brüsszeli hivatalok sokkal szigorúbban ellenőrzik egy-egy projekt végrehajtását, elszámolását, mint a magyarok. Egyébként az MSZP politikusának meggyőződése, hogy az ellenzék jól szerepel majd az önkormányzati választásokon.

Szóba került még az Európai Bizottság új összetétele is. A képviselő úgy látja, hogy az nem kedvez a Fidesznek, több lesz a baloldali biztos, mint az előző testületben, és szinte mindannyian elkötelezett Európa-pártiak. Az illiberális Orbánnak tehát nem kedvez a csillagok állása.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Eurozóna
2019.09.06. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter