„Klubrádió
Esti gyors

Magyarázkodni ment Varga Judit Brüsszelbe?

3/09/2019 23:29

| Szerző: Klubrádió

Elképzelhető, hogy már a jövő héten elkezdődnek a meghallgatások a Magyarország ellen indított, 7-es cikkely szerinti eljárásban. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Finnország miniszterelnöke Budapestre jön.

2019. szeptember 03. Esti gyors - részlet 19.09.03. Ujhelyi István
05:45
00:00

Bár csak folyosói pletykákat hallani, hivatalos közlések nincsenek, mégis biztosra vehető, hogy a magyar igazságügyminiszter a 7-es cikkely szerinti eljárásról is tárgyalt az Európai Bizottság alelnökével és az uniós ügyekért felelős finn miniszterrel. Az sem zárható ki, hogy már jövő héten elindul a meghallgatások sora. A finn miniszterelnök szeptember végi budapesti látogatása is arra utal, hogy a jogállamiság rendszerszerű megsértését nem ússza meg Orbán Viktor. Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Finnország számára a demokrácia fontos kérdés.

Matteo Salvin bukása után már csak két nyűgös pont maradt Európában, Lengyelország és Magyarország – fogalmazott Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. A figyelem tehát ide koncentrálódhat.

A Fidesz szénája nem áll jól. A parlamentben és az Európai Néppártban semmilyen fontos tisztséget nem kapott. Amit Orbán győzelemnek állított be, nevezetesen, hogy Frans Timmermans nem lett bizottsági elnök, valójában vereség, mert ő lesz a legerősebb felhatalmazással rendelkező alelnök, és köztudottan nem szimpatizál az illiberális orbáni politikával.

Éppen ő az, aki magyar ellenzéki polgármester-jelölteket fogad, hogy Ujhelyi Istvánnal együtt tárgyaljanak arról, hogyan lehetne uniós forrásokat közvetlenül eljuttatni önkormányzatokhoz. Az ugyanis közös érdek, hogy ezeket a pénzeket ne tudja megcsapolni a Fidesz holdudvara.

Az interjút a felső lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Esti gyors
2019.09.03. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor