„Klubrádió
Reggeli gyors

Elakad a 7-es cikkely szerinti eljárás?

18/02/2019 07:41

| Szerző: Csenyánszky Judit/Klubrádió

Mit kell rejtegetned? - kérdezi az Európai Bizottság első alelnöke Orbán Viktortól. Éheztetik a menekülteket a magyar hatóságok. Európában már lejáratta magát az amerikai külügy. Nemzetközi lapszemle.

2019. február 18. Az EU menekültügyi biztosa.
05:17
00:00

Frans Timmermans budapesti vizitjét az APA osztrák hírügynökség tudósítása alapján feldolgozta a Tiroler Tageszeitung. S azt emelte ki az MSZP jelöltállító kongresszusán elhangzottakból, hogyha az Európai Bizottság elnöki posztját elnyerné, akkor is kizártnak tartaná, hogy szövetségre lépjen a szélsőjobboldali pártokkal, szerveződésekkel. A programjai közül, amelyek egybeesnek a magyar szocialisták programpontjaival külön hangsúlyozta az igazságos és egyenlő bérezés fontosságát illetve a fiatalok munkahelyteremtését és életkörülményeik jobbítását, hogy ne hagyják el a hazájukat. „Mit kell rejtegetned?” – ezt a kérdést már Orbán Viktorhoz intézte a nagy nyilvánosság előtt, hogy választ kapjon arra, miért nem akar csatlakozni a magyar kormány az Európai Ügyészség intézményéhez. Hogy ezt megtárgyalhassák, leülne vele egy asztalhoz. A nacionalizmus helyett a patriotizmusra van szükség – jelentette ki Timmermans, és óva intette a mostani vezetést, hogy tovább izolálja Magyarországot. Ugyanakkor ez a mostani is csak folytatása a két politikus közti korábbi szóváltásoknak, hisz Orbán Viktor Soros- és a migránspártiak jelöltjének tartja az Európai Bizottság alelnökét.

 
Frans Timmermans, Forrás: Flickr.com
 

Sokadszor derül ki: éheztetik a menekülteket a magyar hatóságok

Éheztetik a magyarok a menekülteket címmel számol be az osztrák Nachrichten a minap a Magyar Helsinki Bizottság által feltárt tényről, miszerint öt napig megvonták az ennivalót egy iraki házaspártól. Három gyerekük után ették a maradékokat, ezért az Emberi Jogok Európai Bírósága felszólította a hatóságokat kötelességük teljesítésére, a menekült család maradéktalan ellátására. A család egyébként nem kapta meg a menekülti státuszt, úgyhogy arra várnak, hogy kiadják őket.

"Rettenetes dolgok történnek Magyarországon"

A svéd The Local arról számol be, hogy Magyarország bekérette svéd nagykövetét, miután a svéd jóléti miniszter, Annika Strandhall twitter üzenetben reagált a magyar kormány családtámogatási 7 pontjára és azt merte írni, hogy rettenetes dolgok történnek Magyarországon, a mostani bejelentés a 30-as évek szellemét idézi. Merthogy szerinte a női egyenjogúságot sértik Orbán tervezett intézkedései, amikor egy nő nem dönthet szabadon a sorsáról. A lap idézi Szijjártó erre adott reakcióját is, miszerint: amíg a magyarok a családokra költenek, addig a svédek migránsokra. A miniszter asszony támadása pedig elfogadhatatlan. Az OECD statisztikája szerint Európában Magyarországon a legalacsonyabb a szülési hajlandóság, s eközben több mint félmillió fiatal hagyta el a hazáját az uniós csatlakozás óta.

Balul sült el az amerikai külügy európai körútja

A Washington Post szerkesztőségi cikkben értékeli Mike Pompeo külügyminiszter és Mike Pence alelnök európai körútját – ami balul sült el. Sok európai véli ugyanis úgy, hogy Trump kormánya nem becsüli meg a britekkel, a franciákkal, a németekkel kötött szoros szövetséget, holott a 2. világháború óta ők is formálják az amerikai külpolitikát. A Fehér Ház sokkal inkább mutat szövetségre lépési hajlandóságot az olyan közép-európai kishatalmakkal, amelyeket a cikk egyszerűen csak autokrata etnonacionalistaként bélyegez meg. Mindez úgy kezdődött, hogy Pompeo körbeudvarolta Orbánt, akinek illiberális demokráciája már nemcsak szavakban, hanem a valóságban is létezik. S ennek ismérvei – a Washington Post velős jellemzésében – a sajtószabadság és a civil szervezetek elnyomása, a korrupt urambátyám rendszer, a demagógia, ami idegengyűlölettel és antiszemitizmussal párosul. A varsói közel-keleti konferenciának pedig nem volt más célja, mint az európaiakat Irán ellen hangolni. S ahol Mike Pence gyakorlatilag megfenyegette legrégebbi szövetségeseit, miért nem hajlandóak Trump Irán-politikáját követni és felmondani a 2015-ös iráni atomalkut. Ezek után vajon miért is kellene csodálkozni azon, hogy a 75 éve szövetséges nagyhatalmak nem támogatják a Trump-féle irányvonalat.

Elakad a 7-es cikkely szerinti eljárás?

Kedden ismét előveszik Brüsszelben a EU-s miniszteri tanács ülésén Magyarországot és Lengyelországot, de aligha halad majd előre a 7-es cikkely procedúrája – értesült az Euobserver, noha annak már négyszer nekirugaszkodtak. Nem jutottak egyről kettőre ahhoz képest, hogy Lengyelország ellen 2017 decemberében, Magyarország ellen pedig tavaly szeptemberben indították el az eljárást. Amihez többek között az Európai Parlament és a miniszterek tanácsa közti rivalizálás is közrejátszik. Egyelőre nem világos, Románia, mint soros elnök, mi mellett teszi le a voksát, miközben a jogállami normák megsértése miatt őt is szorongatják. Magyarország ügyét 18-19 tagállam szeretné folyamatosan napirenden tartani. A többiek szerint először meg kell várni a luxemburgi Európai Bíróság döntését a parlamenti szavazás jogszerűségéről. Utóbbi az idén nem hoz döntést, hallani. Eközben pedig a lengyelek azt kérik, ejtsék az ellenük indított procedúrát, hisz módosították a kifogásolt törvényeket.