„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán európai vesszőfutására számít Dobrev Klára

6/08/2019 12:42

| Szerző: Klubrádió

Az EU egyre komolyabban ellenőrzi a magyar kormány köreihez köthető korrupciós botrányokat, mondja Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője be nem nyújtott számlák, készülő jogszabályok és a 7-es cikkely előkészületei alapján.

2019. augusztus 06. Reggeli gyors / részlet, Dobrev Klára (19.06.19.)
12:43
00:00

A Népszava cikke szerint a kormány arra készül, hogy lealkudjon az uniós büntetésekből. A reménytelen számlákat már ki sem küldik Brüsszelbe, a költségvetés inkább lenyeli ezek költségét.

Dobrev Klára szerint ez „nyílt beismerése annak, hogy loptak-csaltak-hazudtak”.  Emlékeztetett: amikor kirobbant Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének Elios-botránya, ami „az ország egyik legjobban dokumentált bűncselekménye”, akkor az első tagadások után már nem is akarták kifizettetni az Európai Unióval, tehát adófizetői pénzből gazdagodott az Orbán-család.

Ha az EU adófizetőinek pénze is benne van egy projektben, az EU-nak joga van vizsgálni, hogy ki és hogyan nyerte el a pénzt, milyen volt a közbeszerzési eljárás és mire költötte. Szabálytalanságok nagyon sok helyen előfordulnak, azonban amiről beszélünk, azt jelenti, hogy egy-egy projektnél a teljes összeg nem állja ki ezt a próbát, az OLAF-nak (az unió csalás elleni hivatalának) lenne joga vizsgálódni, de így nincs – tette hozzá.

Voltak olyan ügyek (mint az Elios), ahol egy kicsit „nagyképűbb” volt az Orbán-kormány, és azt hitte, át tudja verni az EU hivatalait, és csak az utolsó pillanatokban, a bizonyítási eljárás után vette ki a listából a számlákat. Amit tudunk az Elios-ügyről, az a magyar jogrend szerint is büntetendő, de van egy legfőbb ügyész, aki nem a jogrendet védi, hanem az Orbán-család gazdagodását.

Az EU jogrendje nem volt felkészülve a gazemberségre, úgy képzelték el, hogy vannak közös ügyek, például a szegényebb országok felzárkóztatása, az erre fordított pénzek, és bíznak bennük, hiszen az ő dolguk, hogy elérjék ezt a felzárkózást. Ez a bizalom – volt – az alapja az EU működésének. Ez a hír is azt mutatja, hogy egyre komolyabb az ellenőrzés, és nem véletlenül mondta a volt finn nagykövet, hogy Európa egyik legkorruptabb országa Magyarország. Ráadásul Dobrev Klára szerint a következő költségvetésben sokkal kevesebb pénz érkezik, ha a kormány nem hajlandó a bírói, ügyészi függetlenséget garantálni.

Orbán Viktor vesszőfutására számít Dobrev Klára, ezt a készülő jogszabálytervezetekre és a 7-es cikkely élesítése körüli előkészületekre alapozva mondja, valamint arra, hogy az Európai Tanács soros elnöki tisztét betöltő finneknél az egyik legfontosabb kérdés a jogállamiság.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2019. augusztus 6., kedd 07.45
Műsorvezető: Dési János