„Klubrádió
Megbeszéljük...

Jávor Benedek: megérte fejre állni a sok szeretetért

29/05/2019 17:01

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Már némi iróniával szemléli a választást, és visszavonul a közélettől a Párbeszéd EP-képviselője. Azt mondja, rossz döntést hoztak, hibás stratégiát követtek, a következményeket pedig viselni kell.

2019. május 29. Megbeszéljük - részlet 19.05.29.
08:30
00:00

Egy politikus lelke a választók számára kevésbé érdekes – válaszolta a Párbeszéd (még) európai parlamenti képviselője arra a kérdésre, hogy mi van most a lelkében. Persze ötéves munka után szerette volna még folytatni, de tudomásul kell venni a választók döntését. Ők pedig nem fogadták el azt az alternatívát, amelyet az MSZP-Párbeszéd kínált, és nem fogadták el a közös listát. Nem nagyon van tehát más teendő, mint levonni a konzekvenciát.

EURANET2
 
Jávor Benedek 
Forrás: Flickr
 
 

A pártszövetség még az utolsó hetekben is 11-13 százalékon állt, tehát volt arra esély, hogy Jávor Benedek folytathassa. Azonban történt valami. Bolgár György arra kérdezett rá, vajon mi? A képviselő szerint nem volt egyetlen olyan pont, amikor megfordult a támogatottság. Feltehetően egy lélektani fordulatról volt szó, amikor a választók elindultak más pártok irányába. Amikor a DK bejelentette, hogy Dobrev Klárával vág neki a kampánynak, már lehetett sejteni, hogy kemény küzdelem várható. Bangóné Borbély Ildikó patkányozós interjúja sem tett jót a kampánynak, de Jávor Benedek szerint nem lehet visszavezetni a kudarcot egy-egy ilyen eseményre.

A választás óta még jobban megnyilvánul a szimpátia a képviselő irányába, mint korábban, ezt ő is pontosan érzi. Ahogy mondta: érdemes volt fejre állni azért a sok szeretetért, amit kapunk. Persze már a választás előtt is érezték a támogatást, éreztették velük, hogy jó dolgokat csinálnak. A politika azonban politikai döntésekről szól, be kell látni, hogy a stratégiájuk hibás, kudarcos volt.

Jávor Benedek visszavonul a politikától. Azt mondja van civil szakmája, civil munkatapasztalata, tanított is. A mozgástere eléggé beszűkült, el kell tartania a családját, dolgoznia kell. Nem örök időkre vesz búcsút a közélettől, a jövőben még bármi megtörténhet, ám most viselnie kell a döntés következményeit, ami részben az ő döntése is volt.

Bolgár György interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.