„Klubrádió
Európa választ!

Alaposan átrendeződött az ellenzéki oldal, elmaradt a Fidesz kétharmada

26/05/2019 20:31

| Szerző: Klubrádió

Toronymagasan nyerte az EP-választást a Fidesz-KDNP, ezután eggyel több, 13 képviselőjük lehet az Európai Parlamentben, de a kétharmadot így sem szerezték meg a kormánypártok. Az ellenzéki mandátumok száma összesen nyolc, és a leosztás egészen más lett, mint az előző voksolás után. Második helyre a DK futott be a rekord arányú választói részvétellel zajlott voksoláson, az MSZP és a Jobbik messze lemaradt, a Momentum bejutott, az LMP pedig kiesett az Európai Parlamentből.

A Fidesz-KDNP 52,14 százalékot ért el a május 26-ai európai parlamenti választáson, amivel 13 mandátumot nyert, a Demokratikus Koalíció (DK) eredménye 16,26 százalék és ezzel négy képviselői hely, a Momentum 9,92 százalékkal két politikust küldhet Brüsszelbe, az MSZP-Párbeszéd 6,68, a Jobbik 6,44 százalékot ért el a május 26-ai választáson, és egy-egy mandátumot kap. A választási részvételi arány 43,36 százalék volt, ami másfélszerese az öt évvel ezelőttinek.

A többi induló párt nem érte el az 5 százalékos küszöböt, közülük a Mi Hazánk 3,33, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) 2,63, az LMP 2,19, a Munkáspárt 0,43 százalékot kapott. A gyenge szereplés után az LMP elnöksége bejelentette lemondását, az MSZP azonban közölte, mennek tovább, nem adják fel.

Budapesten a Fidesz-KDNP országos eredményéhez képest lényegesen kisebb arányú győzelmet aratott, a kormánypárt a fővárosban 41,17 százalékot ért el, a DK 19,79, a Momentum 17,35, az MSZP-Párbeszéd 9,04 százalékot, a többi párt, így a Jobbik is messze 5 százalék alatt maradt a legnagyobb magyar településen. A részletes eredményekről itt olvashat.

Az eredmények tehát jelentősen eltérnek a közvélemény-kutatások által jósoltaktól. A DK és a Momentum lényegesen jobban teljesített az előrejelzett eredményekhez képest, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik pedig rosszabbul, és az sem látszott, hogy az LMP csak alig több mint 2 százalékos teljesítményre lesz képes.

A legfontosabb fejlemények közé tartozik az is, hogy a Fidesz nem tudott kétharmadot szerezni, bár nagyon erősen kampányolt.

Az európai parlamenti választás vasárnap este 7 órakor fejeződött be hivatalosan a több mint 10 ezer hazai szavazókörben.

EP-választás - Urnabontás Budapesten
 
 Hirdetményt vesz le egy számlálóbiztos a szavazóhelyiség bezárása után, mielőtt megkezdik a szavazatok számlálását a budapesti Narancs Óvodában kialakított szavazókörben az EP-választás napján, 2019. május 26-án. Fotó: Mónus Márton / MTI.
 
 

Rendben, gyorsan

Rendben zajlott a szavazás az Európai Parlament magyar tagjainak választásán – mondta még este 6-kor  a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Pálffy Ilona közlése szerint nagyon kevés rendkívüli esemény volt eddig. Több helyről jelezték, hogy az NVI által hívott nemzetközi megfigyelők is jártk a szavazóköröket. A fővárosi XI., XIV., IX. és VIII. kerületben volt sok átjelentkező, de a választási irodák tájékoztatása szerint rendben, gyorsan történik az átjelentkezők szavazása.

Ötvennégyezer levélszavazat már visszaérkezett a Nemzeti Választási Irodához. Ebből 43 ezernek az azonosító nyilatkozatát már ellenőrizték – mondta a testület elnöke.  Pálffy Ilona beszámolója alapján több mint 3800 érvénytelen levélszavazatot találtak. A legtipikusabb érvénytelenségi ok az, hogy az azonosító nyilatkozat hiányzott vagy nem volt teljes körűen kitöltve, illetve nem volt aláírva.

Új számok, új felelősség

2019. május 26. A lényeg-részlet/Interjú Gréczy Zsolttal (2019.05.26.)
00:27
00:00

Orbán Viktor miniszterelnök pártja győzelmét a kampányban sulykolt szlogeneket használva értékelte. Azt mondta, az európai parlamenti választáson három dologgal bízták meg a Fidesz-KDNP-t a magyarok, először is azzal, hogy állítsák meg egész Európában a bevándorlást, továbbá a nemzetek Európája, valamint a keresztény kultúra megvédésével.Arról is beszélt, mindenkivel együtt fognak működni, aki meg akarja állítani a bevándorlást.

Az első részadatok után, amelyekből az látszott, a DK a vártnál lényegesen jobb eredményt ér el, a párt frakciószóvivője, Gréczy Zsolt azt mondta, célba talált az európai egyesült államokról szóló kampányüzenetük és a listavezetőjük, Dobrev Klára is üdítő színfolt volt a mezőnyben. A részadatok ismeretében azt is hozzátette, adott esetben az új számokkal járó politikai felelősséget is vállalniuk kell.  

A kormányközeli Nézőpont intézet a választás hétvégéjén történelmi támogatottsági csúcsa körül, 56 százalékon mérte a Fideszt. A nap folyamán készült telefonos kutatás alapján az ellenzéki oldalon az MSZP -Párbeszéd, illetve a DK egyaránt 10-10 százalék körül állt, míg a Jobbik 9 százalékon szerepelt. A  Momentumot 7 százalékra mérték, míg az LMP 4 százalékra. Eszerint a Fidesz-KDNP 14, a DK, az MSZP és a Jobbik 2-2-2, a Momentum pedig 1 mandátummal számolhatott volna, vagyis a kutatás eredményei jelentősen eltértek a végeredménytől.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője még a részadatok közlésekor azt mondta, az EP-választás eredményéből az ellenzéknek várhatóan azt a következtetést kell leszűrnie, hogy az együttműködés építése a továbbiakban az egyetlen helyes út.

2019. május 26. A lényeg-részlet/Interjú Barabás Richárddal (2019.05.26.)
01:10
00:00

Európa választ!
2019. május 26., vasárnap 21.00