„Klubrádió
Európa választ!

Kutya, patkány és denevér is zavarta a választást

26/05/2019 17:47

| Szerző: Klubrádió

Rendkívüli esetek a választáson: egy MSZP-s delegáltat hazaküldtek piros inge miatt, egy másik szavazatszámláló bocskaiban ment, végül maradhatott, Vecsésen kutya harapta meg a mozgóurnát szállító embert, az I. kerületben pedig patkányt láttak egy szavazóköri mellékhelyiségben.

A Heves megyei Besenyőteleken az egyik szavazókörben egy denevér jelent meg. A valasztas.hu-n közölték, az állatot kiterelték az ablakon, nem befolyásolta a szavazás menetét.

A Párbeszéd politikusa, V. Naszályi Márta posztolt arról, hogy patkányt láttak egy I. kerületi szavazókörben:

A valasztas.hu írta meg azt is, hogy Vecsésen két ember vitte a mozgóurnát egy házhoz, ahol az érintett leadta szavazatát, majd távozóban az egyik delegáltat megharapta egy kutya. Az urnát visszahozták a szavazókörbe, a megsérült embert bevitték az ügyeletre, póttaggal folytatják a mozgóurnás szavazást.

Berettyóújfaluban egy önkéntes szavazatszámláló, az MSZP delegáltja a reggeli kezdéskor piros ingben jelent meg a szavazókörében, ahol úgy ítélték meg, a ruhájának színe „alkalmas a választói akarat befolyásolására”, ezért hazaküldték, hogy öltözzön át – értesült a Debreciner. A szavazatszámláló hazament és átöltözött: piros ingét feketére cserélte. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az indexnek elmondta: bejelentéssel éltek a párt szerint „teljesen nonszensz döntés miatt”.

Az index számolt be a KÖD Jelenti nevű facebook-oldal alapján arról, hogy Cegléden vasárnap hajnal egy sárga zsinóros Bocskai-öltönyben érkező szavazatszámlálót akartak kizárni a szavazóköréből, mert az elnök és a bizottsági tagok szerint ruházata egyértelműen utalt egy politikai pártra. A tagok végül a városházához fordultak tanácsért, ahonnan azt az információt kapták telefonon, hogy a díszmagyar öltözet nem minősül pártszimbólumnak, így az idős férfi végül helyet foglalhatott a bizottságban.

Az Nemzeti Választási Iroda honlapján beszámol a rendkívüli eseményekről is:a Pest megyei 2-es szavazókörben például egy választópolgár levette a pulóverét, amely alatt az egyik párt kampánypólója volt. A pólót mindenkinek mutogatta a választóhelyiségben. A szavazólapot szétvágta és a maradékot borítékba tette. A delegáltak felszólítására elhagyta a szavazóhelyiséget.

Több egészségügyi probléma is adódott a választás során: Tápiószőlősön (Pest megyében) a szavazatszámláló bizottság elnöke lett rosszul. Tünetei nem szűntek, ezért orvost kellett hívni. Az elnök hazament pihenni, a póttag állt be helyette. Szegeden is haza kellett mennie rosszullét miatt egy delegáltnak, a helyi bizottság úgy döntött, hogy eggyel kevesebb taggal is működőképes, folytatja munkáját. Salgótarjánban pedig egy szavazópolgár lett rosszul: még le tudta adni a voksát, de utána mentő vitte el.