„Klubrádió
Reggeli gyors

Félelemkeltéssel mozgósít a Fidesz

24/05/2019 09:51

| Szerző: Klubrádió

Sikerült a tétet magasabbra emelni, jelentősége lett az európai parlamenti választásoknak. A megkérdezettek „becsapják” a közvélemény-kutatókat.

2019. május 24. Reggeli gyors 19.05.24. Hann Endre
15:22
00:00

A választási részvétel a kulcs. Sokan vélték úgy az előző választásokon – köztük közvélemény-kutatók is-, hogy a magas részvétel az ellenzéknek kedvez, ma pedig úgy tűnik, hogy a kormánypártoknak. A vélekedések hátteréről Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója beszélt a Reggeli gyorsban.

A Fidesz mozgósító ereje vidéken nagyon erős, a pártnak van pénze, vannak aktivistái, a kistelepüléseken a bizonytalan szavazókat is meg tudja szólítani. Ráadásul a vidéki idősebb emberek között szinte elvárás, hogy el kell menni szavazni.

Ezen kívül a kormánypárt rátalált egy „varázsszerre”, az egydimenziós kampányra, vagyis mindent a migránsveszélyre épít, ami egyébként nem létezik. A lényeg a félelemkeltés, a fenyegetettség érzésének fenntartása.

Hann Endre szerint ezzel a propagandakampánnyal az a baj, hogy működik. Nagyon veszélyes, ha egy társadalomban uralkodóvá válik a fenyegetettség érzése, ha a hatalom visszaél a félelemkeltéssel.

A Fidesz azért lehet erős vidéken, mert ott van az élet minden területén, az államhatalom képviseletében, az önkormányzatokban, megjelenik, mint munkaadó.

A kérdezőbiztosok általában azt tapasztalják, hogy az emberek nem mernek beszélni, ha becsönget egy idegen, nem nyitnak ajtót, bezárkóznak, s ha mégis sikerül megkérdezni őket, nem válaszolnak.

Az interjút a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Műsorvezető: Panxnotded Miklós és Pikó András.