„Köszönjük,
Esti gyors

Választás: hogyan leplezzük le a csalásokat?

21/05/2019 19:01

| Szerző: Klubrádió

Mire kell odafigyelni a vasárnapi választáson, hogyan leplezhetik le a csalást a szavazóköri delegáltak és a szavazók - erről készített egy kiadványt az IDEA Intézet.

2019. május 21. Esti gyors - részlet, Böcskei Balázs (19.05.21.)
07:03
00:00
Az intézet vezetője, Böcskei Balázs (aki a Klubrádió műsorvezetője is) az Esti gyorsban elmondta: kiadványukban olyan eseteket mutatnak be, amelyek már megtörténtek, ezért újra megtörténhetnek.

A kiadvány arról szól, milyen választási csalások lehetnek napközben; utalt a láncszavazás intézményére, arra, ha szándékosan nem kerül pecsét a szavazólapra, ha szavazóköri delegáltakat „becsapdáznak”, kikerülnek a szavazókörből és nem látják, mi kerül be az urnába, hogy mi történik az utolsó fél órában, ami a legfontosabb a választási tisztasága szempontjából, és hogy a közmunkások esetében milyen nyomásgyakorlás lehetséges.

Egy esetre kitérve elmondta: ha úgy szavazunk, hogy nincs rajta pecsét, érvénytelennek számít, ezért az állampolgárnak meg kell néznie, hogy lepecsételték-e a lapot, amit kapott. A rontott, sérült szavazólapot le lehet adni. Ha kilóg az X a körből, mindegy. Sőt, ha az egész lapot áthúzzuk, de ott ér össze az X két szára, ahol egy párthoz tartozó kör van, az is érvényes. Ha valaki ráfirkál, rárajzol a szavazólapjára, de ott van az X, akkor is érvényes - közölte.

(címlapi kép: Pexels.com)

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors
2019. május 21., 18.30
Műsorvezető: Kárpáti Iván