„Klubrádió
Reggeli gyors

Elcsalt választás?

20/05/2019 07:27

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A 2018-as magyar választásokon történt esetleges csalásokról számol be több külföldi médium. A minap még oly ünnepelt osztrák alkancellár botrányos kijelentése Orbánnak is kényelmetlen. Nemzetközi lapszemle.

2019. május 20. Reggeli gyors- részlet 19.05.20. Lapszemle
05:40
00:00

A 2018-as választásunk során számos csalás történt az elektronikus rendszerben és megfélemlítették, megvesztegették a szavazókat, főképpen vidéken, Ukrajnából pedig átutaztatták a szavazókat Magyarországra - összegzi a Tiroler Tageszietung azt a kutatást, amit az Open Democracy keretében az Unhack Democracy Europe szervezet aktivistái végeztek. Hamisították a levélben érkezett szavazatokat, szavazólapok tűntek el, és leállt a központi szerver a szoftver miatt – sorolja a jelentés. Mindez komoly aggályokat ébreszthet a május 26-i uniós választásokra való tekintettel. A kormány nem akart reagálni az ezzel kapcsolatos kérdésekre. Mindenesetre a cikk hozzáteszi, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői jelentésük szerint rendben találták a választások kimenetelét.

Szavazatok ezrei tűntek el

Az EUReporter online újság is hírt adott az Open Society-nak a választási csalásról írt jelentéséről, amely 110 online kérdőíven alapult, 50 választási biztos meginterjúvolásával, a szavazatszámlálás részletes elemzésével, ukrán, szerb, román és magyar újságokban megjelent írások összehasonlító elemzésével és a nyilvános adatok matematikai analízisével készült. Idézi a cikk Kim Lane Scheppelet, a Princeton Egyetem alkotmányjogi professzorát is, aki szerint ezek után kétséges, hogy a 18-as választásokat szabadnak és átláthatónak nevezhetjük-e. A részletek között megemlíti, hogy postai úton érkezett szavazatok ezrei tűntek el, miközben ezrek jöttek úgy postán, hogy fel voltak bontva. A CEU választási szakértője, Tóka Gábor szerint megkérdőjelezhető a választási eredmény, különösen pedig a Fidesz abszolút többsége.

Orbán Viktor és az osztrák alkancellár sajtótájékoztatój
 
 Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár kezet fog tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatójukon a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd
 

Megbukott Orbán új barátja

Igencsak kényelmetlen lehet Orbán Viktor számára Heinz-Christian Strache titkos ibizai videófelvétele – legalábbis a Der Standard feltételezi - arról, hogy Orbánéhoz hasonló médiabirodalmat építene korrupt csatornákon keresztül. Mivelhogy két héttel ezelőtt fogadta az alkancellárt a Karmelita kolostorban, amikor is a magyar kormányfő úgy fogalmazott, hogy Európának az osztrák modellt kellene követnie, amiben szerinte a kancellár jobbközép pártja koalícióra lépett a karakteresen jobboldali Szabadság Párttal. (Megjegyzendő: a világon mindenhol szélsőjobbnak tartják az utóbbit). Így kívánt üzenni az Európai Néppártnak Orbán, ami önmagában teljesen elfogadhatatlan modell volt az EPP vezetői számára, s most a kirobbant Strache-botrány után pedig végképp. A 2017-es videóból kiderül például az is, hogy Orbánhoz hasonlóan az osztrák média 75-80%-át szeretné birtokba venni Strache méghozzá a Magyarországon stróman szerepét betöltő osztrák üzletember, Pecina segítségével, akinek aktív közreműködésével 2016-ban felszámolták a Népszabadságot.

Szintén a Tiroler Tigeszeitung közli azt, hogy a vasárnapi, rendkívüli pártkongresszuson Heinz Chtistian Strache helyére új elnököt választott a Szabadság Párt (FPÖ) Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai miniszter személyében. Tudatta azt is, hogy a mára tervezett budapesti látogatását Orbán Viktornál Hofer lemondta. Hofer szóvivője nem nyilatkozott arról, hogy lesz-e találkozó vele a későbbiekben.

Merkel a populisták elleni összefogást sürgeti

Szintén egy osztrák lap, a Nachrichten gyűjtött össze pár reagálást Strache ibizai videójára. A német testvérpárt, az AfD egyáltalán nem kommentálta a történteket, mintha tudomása sem lett volna róla. Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU vezetője szerint ismét bebizonyosodott, hogy a szélsőjobb populista pártok saját hatalmuk érdekében képesek elárulni az ország érdekeit. Angela Merkel német kancellár a jobboldali populisták elleni összefogásra és harcra szólított fel a választások előtt pár nappal. Manfred Webert Zágrábban érte utol a Nachrichten, s megismételte, hogy nincs szüksége a szélsőségesek és populisták szavazatira a bizottsági elnöki poszt elnyeréséhez. Ugyanakkor ő is azt hangsúlyozta, hogy olyannyira patrióták a populisták, legalábbis ők annak vallják magukat, hogy a hazájukat is képesek eladni, ha saját érdekeikről van szó. Heiko Mass német külügyminiszter Sebastian Kurz kancellárt bírálta, amiért képes volt annak idején összeállni az FPÖ-vel, amiről most bebizonyosodott, hogy a szabadság ellenségei, felelőtlen politikusok, ezért a jobboldalnak élesen el kell határolódnia tőlük.

Magyarországról Gyurcsány Ferencet idézi a lap, aki korrupt disznónak mondta Strachét. Marine Le Pent Milánóban érte utol a hír, nem kívánta kommentálni, csupán annyit mondott, ez Ausztria belügye, ugyanakkor szerfölött érdekesnek tartja, hogy a 2017-es videó épp az uniós választások előtt pár nappal került elő.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: MTI, Koszticsák Szilárd.