„Klubrádió
Reggeli gyors

EP-választás - Örök kérdés az összefogás

19/02/2019 08:52

| Szerző: Klubrádió

Tarolna a Fidesz az európai parlamenti választásokon is, de kétharmadot nem tudna szerezni a becslések szerint.

2019. február 19. Reggeli gyors - részlet 19.02.19. Pulai András
08:21
00:00

A Fidesz 13, a Jobbik 4, az MSZP-Párbeszéd 3, a DK 1 mandátumot szerezne az EP-választásokon, a Fidesz tehát nem szerezne kétharmadot az Európai Parlament mandátumbecslése szerint. Hazai intézetek felmérése alapján az ellenzék 1, vagy 2 képviselővel többet juttathatna be, ha közös listát állítanának. A Publicus Intézet ügyvezetője, Pulai András magas, akár 40 százalék fölötti részvételre számít (az eddigi legmagasabb 38 százalék volt).

 
Forrás: Pexels.com
 

Pulai András azt mondja, az eredmény attól is függ majd, hogy addig hányan pártolnak el a Fidesztől. Az utóbbi időben megerősödött ez a tendencia, igaz a csalódott szavazók nem mennek át más párthoz, inkább el sem mennek szavazni. A bizonytalanok tábora egymillióval növekedett a közelmúltban.

Az ellenzék egyre hatásosabban tudja semlegesíteni a Fidesz-propagandát, ennek is nagy szerepe lehet. A menekültkérdést ugyan nem lehet kikerülni, hisz ez egész Európában téma, de a folyamatos sorosozás hatását lehet csökkenteni.

Az ellenzéki választók továbbra is szívesen látják az összefogást, akár a Jobbikkal is. A párt ugyanis tisztul, a szélsőségesek jórészt elhagyták. Hasonló a helyzet a Jobbik szimpatizánsai körében is, a radikálisabbak átmentek a Fideszhez. Már a nagyobb városokban is tapasztalható, hogy a választók Orbán hatalmának megdöntését tekintik elsődleges feladatnak, az kevésbé lényeges, hogy ezért kikkel kell összekapaszkodni.

Dési János interjúját a fenti „lejátszás” gombra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: 168 óra.hu.