„Klubrádió
Esti gyors

Verhető lenne a Fidesz az EP-választáson

25/01/2019 13:26

Minden eddiginél nagyobb részvétel várható az európai parlamenti választásokon a Publicus felmérése szerint. Ez azt is jelenti, hogy egy egységes ellenzék legyőzhetné a kormánypártot.

2019. január 24. Esti Gyors - részlet 19. 01. 24. Az EP-választás esélyei
05:09
00:00

Több mint 4 millió ember, a választók 52 %-a venne részt az európai parlamenti választásokon a Publicus Intézet felmérése szerint. A részvétel legutóbb 29 %-os volt. Az intézet azt is mérte, hogy a választók 67 %-a szerint az ellenzék teljes összefogására volna szükség (beleértbe a Jobbikot is).

Az Esti Gyorsban Pulai András, a Publicus ügyvezetője elemezte, hogy most vajon miért gondolják azt az emberek, hogy a választásnak komoly tétje van. A Fidesz úgy ad ennek tétet, hogy a menekültpárti és -ellenes erők küzdelmének próbálja beállítani. Az ellenzék pedig úgy, hogy az Orbán-kormány és a demokratikus ellenzék párharcaként mutatja be.

Egész Európában is fontos a választás, hiszen több országban valóban vannak menekültek, nem úgy, mint nálunk, és ott valóban okozhatnak feszültséget. Azon kívül ingatag az Európai Néppárt helyzete, ahogy a liberálisoké is.

A hazai választók többsége az ellenzék összefogását sürgeti. Az országgyűlési választások előtt is hasonló volt a helyzet, de akkor az LMP és a Jobbik megakadályozta ezt, és a választók meg is bűntették mindkét pártot. Összefogással verhető lenne a Fidesz, mert a bizonytalanok közül is többen mennének el választani, az ő voksaikra pedig az ellenzék számíthat, akár átszavazással is.

Amennyiben öt párt összefogna, akkor az két plusz voksot jelenthetne az intézet számításai szerint és ez okozhatja a dilemmát. Ezek szerint ugyanis három párt közvetlenül nem profitálna a koordinációból, ezt pedig nem lenne könnyű megmagyarázniuk a választóknak.

Gergely Zsófia interjúját a felső „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: MTI, Koszticsák Szilárd.