„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Magyarország élettere Európában van

20/05/2019 14:49

| Szerző: Klubrádió

Kevesebb szavazatra számíthat a szélsőjobboldal az EP-választásokon, mint a Strache-ügy előtt. Orbán kivárásra játszik.

2019. május 20. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. május 20., hétfő 09:00)
40:57
00:00
Műsorvezetők: Pikó András, Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Rózsa Péter

Két vasat tart a tűzben Orbán Viktor. Egyrészt teszteli a szélsőjobboldal erejét, másrészt megpróbál valamennyire közel maradni az Európai Néppárthoz is. Abban az esetben ugyanis, ha Salviniék nem érnek el olyan eredményt az EP-választásokon, mint amilyenre számítanak, a magyar miniszterelnöknek csak a néppárt marad. Ellenkező esetben teljesen elszigetelődik. Igaz, hogy belerúg Weberbe, sőt Brüsszelbe, mégsem megy nagyon közel a szélsőjobbhoz. Várja a választások kimenetelét. Ha visszautat keres az EPP-be, akkor bizony engedményeket kell tennie, még akkor is, ha ez nem jellemző rá, a politikában minden lehetséges – vélte a Reggeli gyorsban Horváth István, volt bonni, berlini és bécsi nagykövet.

A Strache-ügy ártott Salviniéknek, most rosszabbak az esélyeik, mint korábban. Az osztrák kancellárnak sok bosszúságot okozott az alkancellár, a kényes videofelvétel előkerülése jó alkalmat adott a koalíció felbontására. Németországban az utóbbi hetekben erősödik a CDU, a lakosság többsége Európa-párti, prosperitás van a gazdaságban az autóipari problémák ellenére is. Merkel kancellárt nem nagyon kritizálják még a bevándorlás miatt sem, a migráció kérdése az 5. helyre csúszott vissza.

Horváth István szerint Merkel arra készülhet, hogy az európai parlamenti választások után Macron elnökkel együtt letehesse egy új, erős Európa alapkövét, amelybe be kell tagozódnia Magyarországnak is. Hiába az orosz kapcsolat, a kínai tapogatózás a magyarok élettere itt van, az Európai Unióból Orbán Viktor sem tudja kivezetni Magyarországot.

Szénási Sándor interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Fotó: Pixabay.