„Klubrádió
Megbeszéljük...

Zavar a gépezetben – Mit mondott Orbán a semlegességről?

29/01/2019 17:17

| Szerző: Klubrádió

Amennyiben Orbán Viktor mondott olyat, hogy semleges Magyarországot szeretni, mint amilyen Ausztria, akkor tulajdonképpen felmondta a NATO-val kötött szerződést. A súlyos kijelentést egy tekintélyes amerikai lap közölte, diplomatákra hivatkozva.

2019. január 29. Megbeszéljük - 19.01.29. Szent-Iványi István
16:41
00:00

Orbán Viktor amerikai diplomaták előtt arról beszélt, hogy azt szeretné, ha Magyarország olyan semleges lenne, mint Ausztria – írta meg a Wall Street Journal. A magyar miniszterelnök erre így reagált: a nemzetközi és a magyar sajtóban álhírek jelentek meg Magyarországgal kapcsolatban; ezek célja, hogy zavart keltsenek az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterének közelgő budapesti látogatása előtt. (Mike Pompeo utazásának hírét egyébként az amerikai külügy nem erősítette meg.)

Amennyiben a NATO-tag Magyarország kormányfője valóban mondta, amit a WSJ írt, az egyenértékű a szövetségi viszony felmondásával – véli Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, volt nagykövet – hiszen Ausztria deklaráltan semleges. Orbán mindenesetre megérezte, hogy ha elterjed a semlegességről mondott (vagy nem mondott) véleménye, akkor tovább romolhat az amerikai-magyar viszony, amely egyébként sem jó. A CEU elköltöztetése, az ukrán-magyar konfliktus, az orosz fegyverkereskedők kiadásának megtagadása is terheli.

Hogy mégis miért kerülhetett elő a semlegesség gondolata? Magyarországon ez időről időre felvetődik. '56 fontos követelése volt a semlegesség, '89-ben is erre gondoltak, hiszen majdnem elképzelhetetlennek tűnt, hogy a Varsói Szerződésből való kilépés után rögtön a NATO-tagság következzék. Orbán tehát érezheti úgy, hogy ily módon növelheti népszerűségét.

A másik ok lehet, hogy Donald Trumpot akarja követni. Az amerikai elnök többször kifejtette ugyanis, hogy idejét múlt szervezetnek tartja a NATO-t és meglebegtette a kilépés lehetőségét. A magyar miniszterelnöknek tehát jól jönne némi közeledés, mert Washingtont nem kis mértékben zavarják a magyar-orosz és magyar-kínai kapcsolatok, amelyek nem tisztán gazdasági, hanem politikai jellegűek.

Ezek persze csak feltevések, hisz nem tudni, hogy Orbán emlegetett-e semlegességet, s ha igen, komolyan gondolta-e.

Bolgár György interjúját a felső „lejátszás” gombra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: