„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért is ártana Orbánnak szövetségese botránya?

20/05/2019 12:19

| Szerző: Klubrádió

Nem ront a Fidesz választási esélyein, hogy egyik legközelebbi külföldi politikai partnere, az Osztrák Szabadságpárt elnökéről kiderült, hogy orosz pénzért a saját szolgálatába akarta állítani Ausztria legnagyobb lapját, és ezt korrupt politikai vezetőként állami megrendelésekkel hálálta volna meg. Máshol, elsősorban Németországban nagyobb hatása lehet az osztrák botránynak – mondja Mikecz Dániel elemző.

2019. május 20. Reggeli gyors-részlet/Interjú Mikecz Dániellel
06:27
00:00
Nagyon erőteljesen és nagyon hasonlóan mozgósít a kormány a májusi európai parlamenti választásokra, mint azt tette a 2018-as parlamenti választási kampányában, a Fidesz most is a bevándorlás megállításáról beszél. Az idei EP-voksoláson ezért várhatóan többen vesznek majd részt, mint öt évvel ezelőtt, amikor a jogosultak 29 százaléka aktivizálta magát – erről beszélt a Klubrádióban Mikecz Dániel, a Republikon Intézet munkatársa.

Az elemző szerint a magyar kormánypárt választási esélyeit nem rontja a szövetségesének tekintett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pár napja kipattant botránya.

 
Heinz-Christian Strache 
Forrás: Flickr
Fotó: Gregor Tatschl - bildredaktion.at
 

Egy május 18-án nyilvánosságra került videofelvétel után lemondott Heinz-Christian Strache, FPÖ-s alkancellár, pártelnök, és szétesett az ausztriai kormánykoalíció. A két éve titokban rögzített filmből ugyanis az derült ki, hogy a politikus egy orosz oligarcha hozzátartozóját – akiről mára kiderült, hogy csaló – arra kapacitált, vegye meg Ausztria legnagyobb lapját, a Kronen Zeitungot, hogy az újságot aztán az FPÖ kampányainak szolgálatába állíthassák. Strache mindezért pedig az állítólagos oligarcha cégének állami pénzt juttatott volna, általa befolyásolt közbeszerzések, állami megrendelések odaítélésével.

A szélsőjobbos politikus a videón arról is beszélt, olyan támogató médiát szeretne, amilyen a magyar miniszterelnöknek is van, és ennek ausztriai kialakításhoz azt az üzletembert ajánlotta, aki Magyarországon bezárta a Népszabadságot, és a kormányoldal kezére játszott több lapot is. „Heinrich Pecina egy olyan befektető, aki az elmúlt 15 évben minden magyar lapot megvett és előkészített Orbánnak” – mondta Strache az oroszoknak.

Mikecz Dániel szerint azonban ez nem fogja megrengetni a Fidesz-szavazókat, akik nem az oroszoknak kedvezés vádjával illethető osztrák párt botránya alapján hoznak döntést választás napján. A magyar kormányerő hívei annál sokkal párthűbbek, minthogy egy ilyen ügy el tudná tántorítani őket. Magyarországon ráadásul már régóta téma az orosz befolyás alakulása, Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök barátkozása, de ez eddig sem hatott a Fidesz-szavazók viselkedésére – mondta.

Mikecz Dániel szerint a Strache-ügy Ausztrián kívül inkább Németországban befolyásolhatja az EP-választás eredményét, visszavetheti az FPÖ, de a német szélsőjobbos párt, az AfD népszerűségét is. Emlékeztetett, hogy a botrányt egy német lap, a bajországi Süddeutsche Zeitung robbantotta ki, és a német sajtó azóta is fokozottan figyel az ügyre, amelyből az látszhat, hogy ezek a típusú pártok Putyin kihelyezett erői, ami pedig az FPÖ-vel gyakran párhuzamba állított AfD-re is ráéghet – tette hozzá.

A Strache-botrányra hétfőn röviden Orbán Viktor is reagált. A miniszterelnök a zalaegerszegi ZalaZone járműipari tesztpálya első ütemének átadásán annyit mondott az ausztriai fejleményekről, hogy "osztrák barátaink most nem jöttek, mert ott soron kívüli vadászidényt hirdettek meg". Orbán szerint ez felhívja a figyelmet, hogy a politikai stabilitás milyen fontos egy ország életében.

Reggeli gyors/Interjú Mikecz Dániellel
2019. május 20., hétfő 08.00
riporter: Szénási Sándor