„Klubrádió
Reggeli gyors

Útjára indult Trump és Orbán férfias barátsága

14/05/2019 07:29

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Az NPR amerikai közrádió szerint Donald Trump amerikai elnök rokon lélekre talált Orbán Viktor miniszterelnökben, akit hétfőn fogadott, és aki „puha önkényuralmat” vezetett be Magyarországon. A Guardian arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán látogatása mintegy díjazza a magyarországi demokrácia elporladását. A Der Standard szerint Orbánnak fegyverbeszerzésekkel kellett megvásárolnia a fehér házi meghívót. A Politico úgy fogalmaz: útjára indult Trump és Orbán férfias barátsága. Nemzetközi lapszemle.

2019. május 14. Reggeli gyors / részlet - Lapszemle (19.05.14.)
04:35
00:00

Orbán Európa egyik legprominensebb nacionalistája

Az NPR amerikai közrádió internetes oldala igen terjedelmes anyagot közölt még Donald Trump és Orbán Viktor találkozója előtt arról, hogy az elnök személyében a magyar kormányfő ritka szövetségesre talált. A cikk visszatekintett arra, hogy Bill Clinton 1998-ban fogadta a Fehér Házban az akkor 35 éves, reformista Orbán Viktort, aki hozzásegítette hazáját a kommunizmusból való átmenethez. A magyar miniszterelnök az NPR szóhasználata szerint ma „Európa egyik legprominensebb nacionalistája”, aki „szoft autokráciát”, vagyis „puha önkényuralmat” vezetett be az országban, és riadalmat okoz az Európai Unióban. Az Obama-kormányzat korlátok közé szorította a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, mert aggódott amiatt, hogy Orbán aláásta a demokratikus értékeket. Egyes elemzők szerint – fogalmazott az amerikai közrádió – a magyar vezető a nacionalizmust illetően rokonlélekre lelt Trump személyében – ahogyan azt az amerikai elnök volt vezető stratégája, Steve Bannon mondta Orbánról, „ő már Trump előtt is Trump volt”. Kim Lane Scheppelének, a Princeton egyetem Magyarország-szakértőjének a véleményéből azt emelte ki az NPR cikke, hogy mind Trump, mind Orbán a bevándorlást tette meg fő témává. Mindketten a félelemkeltéssel és a nacionalista érzelmek szításával operálnak. A különbség – hangsúlyozta Scheppele - az, hogy Orbán sokkal sikeresebben tudta jogszabállyá alakítani kampányígéreteit. „Autokratikus rezsimet hozott létre az EU kellős közepén, megnyeri azt, ami valódi választásnak látszik, elfogadtatja azt, ami valódi törvénynek látszik. Más önkényurak is szeretnék tudni, hogyan csinálja” - idézte az amerikai közrádió Scheppelét. Az NPR szerint ugyanakkor a Fehér Ház azt remélte a találkozótól, hogy Magyarországot fegyver- és gázmegállapodásokkal el lehet téríteni Oroszországtól, illetve Kínától.


Orbán amerikai látogatása díjazza a magyar demokrácia elporladását

A londoni Guardian szintén kitért arra a fehér házi tájékoztatásra, miszerint Orbán látogatására annak a jegyében került sor, hogy az Egyesült Államok el kívánja mélyíteni elkötelezettségét Közép-Európa iránt, mégpedig fegyver- és energiakereskedelmi ügyletekkel. Donald Trump – írta a brit lap – annak ellenére döntött a magyar miniszterelnök washingtoni fogadása mellett, hogy bírálói szerint a vizit mintegy díjazza a magyarországi demokrácia elporladását és Orbán szoros kapcsolatát a moszkvai vezetéssel. A Guardian megjegyezte: az amerikai kormányzat kritikusai úgy látják, hogy Trump a polgári szabadságjogok helyzetét figyelmen kívül hagyva köt üzleteket külföldi erőskezű vezetőkkel.

white house dusk
 
Fehér Ház (fotó: Flickr.com)
 
 

 

Orbánnak fegyverüzlettel kellett megvásárolnia a fehér házi vizitet

A bécsi Der Standard viszonylag ritkán emlegetett magyarázattal szolgált arra, hogy miért késett ilyen sokáig Orbán Viktor fehér házi meghívása. A lap szerint azért, mert a magyar kormányfő nem csupán Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ápol bensőséges viszonyt, hanem infrastrukturális és technológiai fejlesztésekkel bízza meg Kínát is. Miközben Trump Moszkvához fűződő viszonya áttekinthetetlen, Kína esetében az amerikai elnök nem ismer tréfát. Ezzel az osztrák lap arra utalt, hogy Washington kemény eszközökkel próbálja visszaszorítani a kínai befolyást, és eközben magyar részről azt jelentették be, hogy a Huawei fejlesztheti ki az országban az ötödik generációs mobilhálózatot. Ebben a helyzetben Orbánnak – írja a Der Standard, Budapesten keringő híreszteléseket ismerterve – David Cornstein amerikai nagykövet közvetítésével, jelentős volumenű amerikai fegyverbeszerzéssel kellett mintegy megvásárolnia a fehér házi meghívót.


Trump kimondta, amire Orbán régóta várt

Mindenesetre Trump kimondta azokat a szavakat – és ezt már a hamburgi Die Welt írja –, amelyekre Orbán évek óta várt, mert az európai kormányfőktől ritkán hall ilyesmit: az amerikai elnök szerint a magyar miniszterelnök nagyszerű munkát végez, és ezért tisztelik őt az emberek.


Orbán kissé ellentmondásos, de ez rendben van

Végül nézzük a Politico című amerikai lap és hírportál európai kiadását, amely azzal a címmel számol be a fehér házi találkozóról, hogy útjára indult a Trump-Orbán férfias barátság.

Orbán „talán olyan, mint én. Kissé ellentmondásos, de az rendben van. Jó munkát végzett, megőrizte országa biztonságát” - fogalmazott Donald Trump az újságírók előtt.

(Címlapi kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Kárpáti János lapszemléjét a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. május 14., kedd 7.00