„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbánt beengedik a Fehér Házba?

2/05/2019 07:43

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Hosszú ideje fáradozik azon a magyar diplomácia, hogy az amerikai elnök fogadja a magyar miniszterelnököt. Sajtóhírek szerint most sikerülhet, Trump talán szóba áll Orbánnal.

2019. május 02. Reggeli gyors - részlet 19.05.02. Lapszemle
05:55
00:00

A Foreign Policy Fehér Házból szerzett információi szerint napirenden van Orbán Viktor találkozója Trumppal - május derekán. A Trump-kormányzat így akarja rendbe rakni a számára aggasztó dolgokat, mint például a kormányfő igencsak szívélyes kapcsolatát Oroszországgal és Kínával. Ugyanakkor a cikk szerzői szerint ez a vizit egy PR puccsal is felér a kelet-európai vezető számára, hisz rohasztja a demokratikus normákat, viszont építi az illiberális demokráciát. Mike Pompeo budapesti vizitje is hasonlóképpen meglepetésszerű volt. Akkor a külügyminiszter azzal indokolta a látogatást, hogy az Egyesült Államok hosszú ideje nem volt jelen Közép-Európában. Pompeo kritikus hangot ütött meg az orosz és kínai relációt minősítve.

Ellenszer a kínaiak ellen

A várható Orbán-Trump találkozó abba a stratégiai elképzelésbe illik, amely szerint a Trump-kormány vissza akarja szorítani az egyre növekvő orosz és kínai befolyást a térségben. A cikk felsorolva Orbánnak a demokrácia leépítésére tett intézkedéseit – a jogállam megsértését, a kifogásolt új alkotmányt, a sajtószabadság elfojtását, a CEU elűzését, migrációs politikáját és antiszemita kampányát Soros ellen - megállapítja, hogy uniós és NATO-tagsága ellenére a kormány cimborál az oroszokkal és legutóbb az ’Egy övezet, egy út’ kínai projekt keretében körbeudvarolva Kínát milliárdos üzlet reményében egymás tenyerébe csaptak vezetőik.

Jutalom a rossz fiúnak

Az egykor Mike Pence alelnök mellett dolgozó, de a Trump-kormányból kiszállt Molly Montgomery diplomata szerint tulajdonképpen úgy fest, hogy Trump megjutalmazza Orbánt rossz viselkedéséért, sőt tovább bátorítja majd őt arra, hogy kijátssza egymással a kínai-orosz kapcsolatát az Egyesült Államokkal. A Madeleine Albright alapítványnál most dolgozó Montgomery állítja, hogy a Trump találkozó legitimálja Orbán illiberális demokráciáját, amelynek következtében a magyar kormányfő még inkább nyeregben érzi majd magát az Unióval való háborúskodásában.


A másik forgatókönyv

A Deutsche Welle szerint Orbán ugyan az Európai Néppártban maradna a legszívesebben, de B forgatókönyve is van arra az esetre, ha mégis kizárnák onnan az uniós választások után. Ennek bizonyítéka, hogy Salvini ma Budapestre érkezik. Noha Pintér Sándor meghívására, de kilóg a lóláb, mindenki tudja, az Orbánnal való találkozón van a hangsúly. Amikor 2018 nyarán először találkozott a két politikus, még nem is sejtették, mennyire egy húron pendülnek, noha politikai nézeteik nem igen fedték egymást. Hősnek, sztárnak, jó barátnak nevezve egyik a másikat - udvaroltak egymásnak. Ugyan a Deutsche Welle megkeresésére a magyar kormányszóvivő nem kívánta kommentálni Salvini látogatásának célját, minden valószínűség szerint a populista szövetségkötésre megy ki a játék. Ezért utazik ide hétfőn az osztrák szélsőjobbos Heinz-Christian Strache alkancellár is. Orbán abból sem csinál titkot, hogy rendszeresen találkozik a holland Geert Wilderszel is, aki magyar felesége révén van gyakran Magyarországon. És ebbe a körbe tartoznak a lengyel és a román testvérpárt vezetői is, akikkel szintén jó barátságot ápol a magyar kormányfő, akárcsak Steve Bannonnal, aki a Fehér Házból történt távozása óta az európai populisták egységén munkálkodik és Orbánt Trump előtti Trumpnak titulálta.

Nem adják fel a magyar állam elleni pert

Ismét kérelemmel fordult Washington DC fellebbviteli bírósága a magyar kormányhoz a Simon kontra Magyar Köztársaság néven ismert ügyben, hogy kompenzációt követeljen a II. világháború idején zsidóktól elorzott vagyontárgyak után - írja a Jerusalem Post. A bíróság szerint a holokauszt idején történteket népirtásként kell értelmezni és aszerint eljárni, de a magyar kormány semmilyen felelősséget nem ismer be.

Az első pert még 2010-ben indította 14, az Egyesült Államokban élő magyar. Közülük azonban már csak öten élnek. A kormány érdemtelen indokokra hivatkozva másodszor is elutasította az amerikai bíróság keresetét, amelyik ezek után sem adta fel a küzdelmet, harmadjára is nekirugaszkodik a pernek.

View this post on Instagram

Eva.Stories Official Trailer

A post shared by Eva (@eva.stories) on

Mintha Instán közvetítené a holokausztot

A holokausztot túlélő generáció zsugorodik, egyre kevesebb azok száma, akik el tudják mondani hitelt érdemlően, mi történt a mintegy 6 millió zsidóval, akik a nácizmus áldozatai lettek. Ezért egy izraeli hightech milliomos, Mati Kochavi úgy döntött, hogy a fiatalok nyelvén beszélve gondoskodik a holokauszt emlékek életben tartásáról – írja a Voice of America. Így az Instagramot választotta a projekt műfajához, és benne a 13 éves magyar Heyman Éva 1944 tavaszán írt naplóját dolgozta fel 70 rövid mozgóképes epizódban, úgy, mintha a lánynak okos telefonja lenne, és Instagramon közvetítené életének pillanatait . A lap szerint ezzel hasonló mód közel lehetne a vinni a holokauszt történetét, mint ahogy azt az előző generációk számára Anne Frank naplója tette. 

Az izraeli holokauszt emléknap csütörtöki hivatalos rendezvényén debütált a hollywoodi stílusban feldolgozott szomorú történet, amelyben a budapesti utca iszonyata is megelevenedik. Állítólag már a filmes Instagram-sorozat elindításának napja előtt 180 ezer követője lett Éva történetének, köztük van Benjamin Netanjahu kormányfő is.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapfotó: Pixabay.

Reggeli gyors/Kólföldi lapszemle
2019. május 02., csütörtök 07.00
riporter: Csernyánszky Judit