„Klubrádió
Megbeszéljük...

Orbán az amerikai nagykövetet etette reggel

1/02/2019 17:39

| Szerző: Klubrádió

A magyar miniszterelnök menti, ami menthető az amerikai-magyar kapcsolatokból. Miután túl sok szövetségese nincs a világban, láthatóan megpróbál Trumphoz ragaszkodni.

2019. február 01. Megbeszéljük - részlet 19.02.01. Eörsi Mátyás
09:14
00:00

A diplomáciában meglehetősen szokatlan módon, otthonában fogadta Orbán Viktor az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetét David Cornsteint. Vajon mekkora a baj, ha már a miniszterelnök ilyen lépésre szánta el magát? A kérdésre a Megbeszéljük című műsorban válaszolt Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár.

Orbán Viktornak nincs túl sok szövetségese a világban, ezért ragaszkodhat Donad Trumphoz. A bevándorlással kapcsolatos véleményük ugyanis hasonló és Orbán szeretné, ha Trump kegyes lenne hozzá, netán meg is hívná egy látogatásra.

A kormányfő nem véletlenül érzi veszélyben a két ország jó kapcsolatát. Azt, hogy Oroszországgal és Kínával szeretne üzletelni, sőt politikai kapcsolatokat ápolni, az Egyesült Államokban nem nézik jó szemmel. Megpróbálja tehát menteni a menthetőt, ilyen gesztussal is. Főleg azután, hogy minap jelent meg a Wall Street Journalban egy cikk, amely számos problémát sorol fel. A miniszterelnök, aki nem szokott újsághíreket kommentálni, erre rögtön reagált is.

Egyébként a jó viszony fenntartása mindkét fél érdeke – véli Eörsi Mátyás.

Bolgár György interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: