„Klubrádió
Reggeli gyors

Trump bátorítja Orbánt - Nemzetközi Lapszemle

24/01/2019 13:17

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A magyar kormányfő az egész világon egyedülálló médiakonglomerátumot hozott létre cimboráin keresztül. Bár mozgolódik az ellenzék, nem valószínű, hogy idén sikerülni megdönteni az autoriter rendszert. Magyar vonatkozású témák a külföldi sajtóból.

2019. január 24. Reggeli Gyors - részlet 19.01.24. Nemzetközi Lapszemle
05:11
00:00

„Kensington angyalait”, mintegy 100 magyar lányt futtatott Szuda Ivett London előkelő negyedében, s kiugrott rendőr férjével igencsak busás haszonra tettek szert: amikor horogra akadtak, 600 ezer fontot találtak náluk – írja a brit bulvár Daily Mail. Holott csak az apartmanok bérleti díja 100 ezer font volt az úgynevezett Chelsea zárdában, ami a toryk bőkezű támogatójának, Christopher Morannak a tulajdonában van. Állítólag konzervatív párt szponzora nem tudott arról, hogy gyakorlatilag egy prosti hotelt futtatott a magát Évaként álcázott Ivett. Ivett nem vallotta bűnösnek magát, mert szerinte a hirdetésére önként jelentkezett lányok, akiket fapados járattal utaztatott, boldogok voltak. Alkalmanként 300 fontot ígért nekik. Mindenesetre 11 vádpontban találták bűnösnek, s mint kiderült drogkereskedőkkel is kapcsolatban állt, a 10 emeletes zárdában ők is állandó vendégek voltak. A Bahamákra és a Miamibe csapatépítésre jártak. A Daily Mail a szponzor Christopher Morant egy olyan képpel illusztrálja, amelyen Harry herceggel látható együtt Belfastban 2017-ben.

Noha kevesen voltak, de egységben az ellenzék és 60 városban mégiscsak jelen volt a hétvégén – írja Bécsben keltezett összefoglalóját a Handelsblatt a rabszolgatörvény nyomán körvonalazódó ellenzéki összefogás új távlatairól. Orbánnak fejfájást okoznak, aki a nyilvánosság előtt azt láttatja, nem tart a tüntetésektől. Mindenesetre a cikk megjegyzi, hogy a tavaszi uniós választás vízválasztó lehet az ellenzék számára, különösen akkor, ha közös listával indulnának. Ugyanakkor figyelmeztet, hogy volt már ehhez hasonló hangulat nemegyszer Budapesten, s ennek ellenére harmadszorra is kétharmadot nyert Orbán pártja. Kérdés persze, hogy Orbán újra beveti-e idegengyűlölő kampányát. Mindezek dacára a cikk mégsem optimista. 5 pontba szedi azt, ami a rezsim fennmaradását a jelen pillanatban garantálja: az ellenzék törékeny, Orbán erős, a média és vélemények kormányzati kontroll alatt, a magyar gazdaság dübörög, a szakszervezetek pedig gyengék, ezért sem érzi szükségét Orbán a velük való találkozónak. Noha biztató jelek vannak, a szerző ennek ellenére azt mondja, a 2019-es év nem hoz lényegi változást a politikai életben, Orbán autoriter rendszere egyelőre nem fog megdőlni.

 
Sztrájk az Audinál
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
 

Az amerikai hírügynökség írását átvéve a The Seattle Times a győri Audi ma kezdődő sztrájkjáról számol be, ami folytatása a múlt héten szervezett figyelmeztető sztrájknak. A 18%-os, minimum 75 ezer forintos fizetésemelést többek között azzal indokolja a győri szakszervezet, hogy a Volkswagen Csoport többi magyarországi cégénél már 2017-ben is 25-39 %-kal magasabbak voltak a bérek.

A Tiroles Tageszeitung az APA hírügynökségből dolgozva írja meg ugyanezt, kiemelve, hogy Kelet- és Közép-Európában a többi autógyártó céggel összevetve a béreket, Győrben jelentős a lemaradás.

 

Trump és a szólásszabadság témakörében írt cikket az amerikai külügyminisztérium egykori emberjogi ügyekért felelős államtitkára, Thomas O’Melia a The American Interest folyóiratban. Thomas O’Meliát Deutsch Tamás tette igazán ismertté nálunk, akit káromkodás közepette kritizált kendőzetlen véleménye miatt. Az amerikai politikus most a világszerte terjedő autokrata rendszerek jelentette elnyomásról, - a szólás- és véleményszabadság elnyomásáról írva azt a párhuzamot veszi észre, hogy amiképp a kommunista-szocialista rendszerek is egymás után omlottak össze, úgy most a populista elnyomó rendszerek is megfertőzik sorra a fél világot. S ebben a folyamatban a legveszélyesebb fertőző góc maga Donald Trump. Orbán Viktor Magyarországa illetve a kormány médiapolitikája kétszer is említésre kerül a cikkben, hisz az egész világon egyedülálló médiakonglomerátumot hozott létre cimboráin keresztül a kormányfő. S az sem kétséges, hogy Trump az elmúlt két évben tulajdonképpen bátorítást adott Orbánnak a demokratikus rendszer további lebontásához. A terjedő vírus ellen ideje vakcinát kitenyészteni – szólítja fel az erre nyitottakat, de hozzáteszi, ehhez kormányzati támogatást bizony nem kapnak a gyógyszergyártók.

Magyarország egyetlen kóser kávézója kapcsán értekezik Orbán ellentmondásos politikájáról a Deutschlandfunk, amely megállapítja, hogy a kormányfő antiszemita politikája is ambivalens érzéseket ébreszt. A zsidónegyedben az 50-es években alapított, most már hagyományőrző kávézó kapcsán Zádor Évát kérdezte a tudósító: mennyire érzik magukat biztonságban a zsidók. Ő úgy látja, hogy a zsinagóga környékén és a várban, a citadellán semmi gond, nyugodtan viselhetnek az emberek kipát, de arról már nincs meggyőződve, hogy a város többi részén is hasonlóan biztonságos a helyzet. A cikk kivesézi a Soros-féle gyűlöletkampányt, és arra is figyelmeztet, hogy a muzulmán-ellenességben ott rejtőzködik a kisebbség problémája, így a zsidóellenesség is kibukhat belőle. A cikket a German Radio is ismertette.

Az osztrák KhatPress, katolikus lap arról ír, hogy egy éven át három szíriai kórházat is támogat Magyarország. Orbán a karmelita kolostorban fogadta Mario Zenari bíborost, szíriai apostoli nunciust, akivel megállapodást kötött a Nyitott Kórházak program keretében. Orbán úgy fogalmazott, hogy a szíriai humanitárius válságon ott, helyben kell segíteni. Ám a támogatás nem jelenti azt, hogy a problémát Európába importálná. A találkozón Erdő Péter bíboroson kívül többen részt vettek a püspöki karból. 

Csernyánszky Judit lapszemléjét a felső "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. CÍMLAPFOTÓ: Pixabay.