„Klubrádió
Reggeli gyors

Fideszes módszerek Amerika közepén

11/12/2018 11:34

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Klasszikus és elrettentő példaként ír a Fideszről a New York Times publicistája, Paul Krugman, aki cikkében azt vizsgálja, hogyan lehet megölni a demokráciát tankok nélkül is. A szerző azt is kifejti, van annak valami haszna, hogy Trump Amerika elnöke. A Politico pedig arról ír, van egy nem túl régi adat, ami mindent elmond a Brexit értelméről. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

2018. december 11. Lapszemle (2018.12.11., kedd)
00:00
00:00
A nemzetközi média marrákesi beszámolói megemlítik, hogy az ENSZ migrációs csomagját nem hiánytalanul fogadták el az országok, és az elutasítók közül – az Egyesült Államok mellett – többen kiemelik Magyarországot és Lengyelországot, megjegyezve, hogy e két kormány ellen az Európai Unióban is eljárás folyik jogállamisági problémák miatt. 

A müncheni Süddeutsche Zeitung a dpa német hírügynökség tudósítását ismertetve megállapítja: Magyarország jobboldali nemzeti miniszterelnöke megakadályozta, hogy az EU egységesen támogassa a világszervezet dokumentumát – és nem csupán Lengyelország, Olaszország vagy Ausztria követte Orbán Viktort a szkeptikusok klubjába.

Élbolyban a magyarok

Az európaiak többsége kevesebb migrációt akar – ismerteti a Politico című amerikai portál európai kiadása a Pew közvélemény-kutató intézet felmérésének december 10-én, hétfőn ismertetett eredményeit.

A Pew tíz EU-országban – Magyarországon, valamint az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Lengyelországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Svédországban kérdezte meg az embereket.

 
Forrás: Pixabay
 

A vizsgált államokban a megkérdezettek 51 százaléka azt szeretné, ha kevesebb lenne a bevándorló. A közvélemény-kutató globális átlagban ennél kevesebbet, 45 százalékot mért. 

A bevándorlókkal szemben a legelutasítóbbnak a görögök bizonyultak 82 százalékkal, őket a magyarok követik 72 százalékkal. Szorosan mögöttünk vannak az olaszok, 71 százalékkal. 

Németországban is markáns többség, 58 százalék szeretné azt, ha országban kevesebb lenne a bevándorló. A franciák körében azonban csupán 41, Hollandiában 39, Spanyolországban pedig mindössze 30 százalékos ez az arány.

 

 

Hogy halnak meg a demokráciák?

Ismét hivatkozási alap lett Magyarország az amerikai liberális sajtóban – a tekintélyuralmi berendezkedés elrettentő példája, ezúttal Paul Krugmannak, a New York Times publicistájának a tollából

Krugman szerint ha meg akarjuk érteni, mi történik Amerikában, akkor Steven Levitsky és Daniel Ziblatt közös alkotását, a „Miként halnak meg a demokráciák” című könyvet kell fellapoznunk. Abban jól leírják, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan váltak névlegesen demokratikus országok de facto tekintélyuralmi, egypárti állammá, úgy, hogy sehol nem volt klasszikus értelemben vett katonai puccs, tankokkal az utcákon. 

Úgy, mint Magyarországon

A klasszikus példa – olvasható a New York Times véleménycikkében – a Fidesz, amely nacionalista kormányzó pártként lényegében magához vonta a média oroszlánrészét és lerombolta az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A magyar kormányzópárt manipulálta a választásokat is, amivel jogokat adott a támogatóinak és jogokat vont el a vele szemben állóktól. A hatalom birtokosa saját érdekeinek megfelelően rajzolta át a választókerületek határait, és úgy változtatta meg a szabályokat, hogy a leadott szavazatok kevesebb mint a felével szupertöbbséghez jutott a törvényhozásban. 

 
Donald Trump amerikai elnök
 

Nem bolond, de örül Trump megválasztásának

Paul Krugman szerint egyébként Donald Trump elnökké választása a lehető legjobb dolog, ami történhetett az amerikai demokráciával.

A szerző, miután közli az olvasóval, hogy nem, nem bolondult meg, kifejti: a Fehér Ház lakóját diktatórikus törekvésű embernek tartja, aki semmibe veszi a jogállamiságot, továbbá korrupt, és valószínűleg külföldi hatalmak zsebében van. Ám egyúttal lusta, fegyelmezetlen, csak önmagával törődik, és ostoba. 

A demokráciát fenyegető veszély sokkal szélesebb és mélyebb, mint egyetlen ember, és valójában szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy az Amerikát veszélyeztető erők nyilvános arca egy ilyen nevetséges személy – véli a cikkíró.

Magyar utak Wisconsinban

Az amerikai belpolitikai visszásságokat elemző véleménycikkben Krugman egyebek közt kitér arra, hogy a közép-nyugati Wisconsin államban például a republikánusok jogalkotási tevékenységének betudhatóan a novemberi állami törvényhozási választásokon a demokrata párti jelöltek a szavazatok 54 százalékával a képviselői helyeknek csak a 37 százalékát szerezték meg. Más szavakkal „Wisconsin Magyarországot teremtett a Nagy Tavak mentén”.

Televíziós riport angol nyelven arról, Wisconsinban a republikánusok, hogyan próbálják csökkenteni a választásokon több szavazatot begyűjtő demokraták befolyását, illetve a megválasztott demokrata kormányzó hatalmát:

 

Egy szám, ami mindent elmond a Brexitről

A nap nemzetközi témájáról, a Brexitről ír a Financial Times című tekintélyes brit lap. Az ügy legutóbbi fejleménye, hogy a londoni parlamentben elhalasztják a szavazást a britek uniós kiválásáról. 

A Brexittel foglalkozó cikk szerzője felidézi, 2016 elején, mielőtt David Cameron akkori miniszterelnök bejelentette, hogy népszavazást rendel el az ország EU-tagságáról, a brit közvéleménynek csupán 6 százaléka tartotta a legégetőbb kérdésnek az Európához fűződő viszonyt. Ez a statisztikai adat a Financial Times szerint mindent elmond.