„Klubrádió

Nem a tanszabadságról szól a CEU-ügy

4/12/2018 16:40 | Frissítve: 2018. december 04.

Nem törvénytelen, ahogy a magyar kormány a CEU-ügyét kezeli, és egyáltalán nem az akadémiai szabadság kérdése a két fél konfliktusa. A vita Orbán és Soros küzdelméről szólt, akik soha semmiben nem fognak egyetérteni. A történet most pedig véget ért – mondta a Klubrádiónak David B. Cornstein amerikai nagykövet. Arra a kérdésre, mikor fogadhatja Trump elnök Orbánt, azt válaszolta, amíg nem látják, hogy Magyarország viszonozná a partnerségüket, nekik sincs mit viszonozniuk.

2018. december 03. Vállalkozók Klubja (2018.12.03/49.hét)
00:00
00:00

Nem az volt a CEU körüli konfliktus lényege, hogy az intézmény megfelelt-e a magyar törvényi elősírásoknak vagy nem – erre a kérdésre CEU és a magyar kormány ellenkező választ adott. A vita két nagyon nagy hatalmú ember küzdelméről szólt, akik soha semmiben nem fognak egyetérteni, legyen az akár egy édességbolt ügye. Most egy egyetem sorsa forgott kockán, pechünkre. Ebben sem született, és soha nem is fog megegyezés születni – mondta a Klubrádiónak David B. Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

A diplomata szerint ez egyáltalán nem a tan-, vagy akadémiai szabadság kérdése, nincs szó törvénytelenségről, a történetnek pedig itt ezzel vége is van. 

 
Cornstein
 
Cornstein
 

David B. Cornstein elmondta, az amerikai követség a vitás ügyben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel állt kapcsolatban, és világos, hogy ő Orbán Viktor kormányfőnek, Michael Ignatieff, a CEU rektora pedig Soros Györgynek számolt be az intézmény körüli konfliktus fejleményeiről, ami érthető, hiszen az üzletember 500 millió dollárral járult hozzá az egyetem alapításához – tette hozzá az ékszerész, üzletember, aki idén júniusban adta át nagyköveti megbízólevelét Magyarországon, és azóta azon dolgozott, hogy a CEU továbbra is Budapesten maradhasson. 

Miután azonban a magyar kormány nem írta alá a Central European University Budapesten maradásához szükséges megállapodást, az egyetem december 3-án bejelentette, nem várhatnak tovább, jövőjük biztosítása miatt eldöntötték, hogy kényszerűségből Bécsbe költöztetik amerikai akkreditációjú képzéseiket. Ezek az angol nyelvű, amerikai diplomával zárható kurzusok az intézmény programjainak négyötödét teszik ki.

Nem az a dolguk

David B. Cornstein azt mondta, az amerikai nagykövetég egy magánegyetem és a magyar kormány közti konfliktus megoldásában akart segíteni, a diplomáciai képviseltnek azonban nem az volt a dolga, hogy bármelyik fél mellett állást foglaljon.

Nagykövetként csak lendíteni akart az ügyön, megteremteni a párbeszédet, hogy az álláspontok közelebb kerüljenek, és a CEU-nak ne kelljen Bécsbe költöznie, Sajnos egyik sem sikerült – mondta.

Akkor lesz Fehér házi meghívás, ha kapnak valamit cserébe

Arra a kérdésre, hogy mikor fogadhatja Donald Trump amerikai elnök Orbán Viktort, a nagykövet így válaszolt: Több magas  szintű kormányközi találkozónk volt már, amire az elmúlt 8-10 évben nem volt példa. Azonban úgy gondolom, hogy valamit  kellene  kapnunk cserébe.  Amíg nem látjuk annak jelét, hogy Magyarország  viszonozná  a mi partnerségünket, addig nekünk sincs mit viszonoznunk.