„Klubrádió
Reggeli gyors

"Egy nap ti is menekültek lesztek..."

9/05/2019 07:40

| Szerző: Klubrádió

Trump közeledik Európához. Orbán a legellentmondásosabb figura, aki a saját feje után megy annak ellenére, hogy Washington értésére adta ellenkezését számos vitás kérdésben. Nemzetközi lapszemle.

2019. május 09. Reggeli gyors - részlet 19.05.09. Lapszemle
05:12
00:00

A Fidesz demonstrálni akarta, miként harcol az illegális migránsok ellen, de nem sikerült – írja a BBC tudósítása annak kapcsán, hogy három családot akartak kedden Afganisztánba deportálni - eredménytelenül. Az egyik család esetében az Emberi Jogok Európai Bírósága közbeavatkozott, a négy gyerek közül az egyiknek szívműtétje volt, s ezért meg kellett hosszabbítani az itteni tartózkodásukat. A négy gyerekkel egyedül érkezett anyuka azt állította, hogy legálisan érkeztek Magyarországra, viszont Szerbia már nem akarja visszafogadni őket. A másik családnál a várandós anyuka menet közben összeesett, az apuka viszont a négy gyerekkel úgy döntött, inkább kiszöknek a tranzitzónából Szerbiába, minthogy megvárják a hatóságokat, hogy felültessék őket az Afganisztánba induló járatra. A harmadik családot pedig – az éjszaka kellős közepén két évi szerbiai tartózkodás után ismét visszatoloncolták Szerbiába egy börtönbuszon utaztatva őket. Szidalmazták a határőröket: „soha ilyen rossz országban nem voltam. Egy nap ti is menekültek lesztek, s emlékezni fogtok erre a napra”. A menekültek arra panaszkodtak, hogy hosszú ideig kellett várakozniuk státuszuk elbírálására, ám nem kaptak már élelmet azután, hogy döntöttek a sorsukról. Az ENSZ is közbeavatkozott látva a szándékos éheztetést. 

 
Orbán Viktor
Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

Orbán a saját feje után megy

A cseh székhelyű Transitions Online Trump közép-európai közeledését veszi górcső alá, hisz a múlt hónapban a cseh kormányfő, pár napja a szlovák tett és a jövő héten a magyar kormányfő tesz eleget az amerikai elnök fehér házi meghívásának. Krauthamer, a szerző azt állítja, hármuk közül Orbán a legellentmondásosabb figura, aki a saját feje után megy annak ellenére, hogy Washington értésre adta ellenkezését számos vitás kérdésben. Legyen az az orosz Nemzetközi Befektetési Bank Budapestre költöztetése, a NATO és Ukrajna partnerségi kapcsolatának a megakasztása, vagy a Huawei 5G-s terjeszkedése. Azt is megállapítja a cikk, hogy míg Trump csak bírálja a vele szemben kritikus médiát, Orbán már hatalma alá hajtotta csaknem a teljes magyar médiát, sőt drága pénzért már Londonban is saját lapot adnak ki, noha ezt a kormány egyelőre nem ismeri be. A migráns-kérdésben viszont egy követ fújnak, az összhang tehát meglesz köztük. Ez most mindkettejüknek jól jön.

"Nincs cenzúra, csak egyetértés a kormánnyal"

Az amerikai közszolgálati rádió, az NPR a Dunántúli Napló két újságírójának sorsát követve mutatja be, miként építette ki sajtóbirodalmát, a magyar média 90%-át birtokló Orbán Viktor. Aki nem csak propaganda célokra fordítja ezeket a sajtóorgánumokat, de nem retten vissza az álhírek terjesztésétől sem. Például amikor Nagy Blanka középiskolás aktivistáról hamis hírt gyártottak, vagy amikor az uniós vezetőkről, mint az Európát iránytó elitről azt állítják, hogy elvesztették realitás- érzéküket. Hídvégi Balázs szóvivő tagadta, hogy maguk alá gyűrték volna a médiát, ő azt teljesen kiegyensúlyozottnak tartja, mi több, szerinte még mindig túlsúlyban vannak a liberális véleményvezérek. Ellenben akik velük tartanak, azok ezt meggyőződésből teszik. Erről meg is győződött a tudósító, aki a kormánypártivá lett Dunántúli Napló munkatársát interjúvolta meg: nincs cenzúra, csak egyetértés a kormánnyal.

A BBC-től kezdve a Mirrorig – számos brit újságban megjelent a 34 éves Szűcs Henriett meggyilkolásáról szóló hír. A nőről utoljára 2016-ban hallottak, nyoma veszett, de a rendőrségen senki nem tett feljelentést, mígnem megtalálták egy fagyasztóládában. Ő a második, akire fagyasztóládában bukkantak rá Canning Townban.

Az Európai Unió létrehozása az egyik legjobb ötlet

21 államfő köztük a magyar is aláírta azt a közös nyilatkozatot, amelyet Frank-Walter Steinmeier német elnök kezdeményezésére indítottak útnak – közli a szöveget és az aláírók névsorát a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az uniós választásokra felszólító vagy inkább biztató közös nyilatkozat szerint az Európai Unió létrehozása az egyik legokosabb ötlet volt, a két világháború után hozzájárult a béke fenntartásához és a jövőben is az lesz a célja, hogy erős kötelékben és hatékony intézményrendszert működtessen. Azért, hogy a szabadság, az egyenlőség jegyében, demokratikus keretek között, nemzeteken átnyúlóan közösen küzdhessenek a nemzetállamok mindegyikét érintő veszélyek és fenyegetések ellen: mint a terrorizmus, a klímaváltozás, a globális piac és a migráció.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Pixabay.