„Klubrádió
Reggeli gyors

Már Svájccal is sikerült összeakaszkodni

15/02/2019 11:03

| Szerző: Klubrádió

Ha valamilyen megállapodás tervezetében ott van a menekült, vagy migráns szó, azt a magyar diplomácia azonnal megvétózza. Egészen kis túlzással ez a helyzet, így történt az EU-Svájc megállapodás esetében is.

2019. február 15. Reggeli Gyors 19.02.15. Hegedűs Dániel
05:50
00:00

 

Az uniós nagykövetek szerdán akarták jóváhagyni azt a határozatot, amely az Európai Unió és Svájc közötti kapcsolatokról szól. Az egyeztetések december óta folynak, de a szöveget még mindig nem tartotta elfogadhatónak Magyarország állandó képviselője, ugyanis abban megemlítették a migrációt is. Az EU gyakorlatilag megdicsérte Svájcot, amiért jól kezeli a bevándorlást és hajlandó az együttműködésre, információcserére. Ez nem tetszett a magyar politikának, amely hasonló okok miatt vétózta meg az Arab Ligával tervezett megállapodást is.

Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője így magyarázta a történteket.

 

A magyar diplomácia mögött nem érdemes szakpolitikát keresni, inkább csak érdekeket. Rövid távon belpolitikai érdekeket, mert a kormány az európai parlamenti választások előtt azt akarja bizonyítani, hogy megvédi a magyarokat a bevándorlóktól. Hosszabb távon pedig egyfajta túszejtő politikát folytat az unióban. Azt mutatja, hogy bármikor, bármit képes megvétózni, hogy a közösség más kérdésekben, más esetekben engedményt adjon neki.

Egy korábbi vétó esetében az történt, hogy valamicskét módosítottak a megállapodás szövegén, így Magyarország egy hónap múlva feloldotta azt. Az elemző szerint most is ez várható, pár szót kihagynak, vagy átírnak és kész. Az EU-Svájc megállapodásnak egyébként is majdnem elhanyagolható része a menekültkérdés.

Pikó András interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.