„Köszönjük,
Esti gyors

Demokráciáról nem lesz szó Trump és Orbán között

12/05/2019 12:56

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az amerikai elnök is szívesen építene olyan médiabirodalmat, mint amilyen Orbánnak van - mondja Christopher Maroshegyi a miniszterelnök fehér házi vizitje előtt.

2019. május 10. Esti gyors - részlet Maroshegyi
04:28
00:00

Csernyánszky Judit interjúja.

Madleine Albright volt amerikai külügyminiszter tanácsadója a magyar származású, de Amerikában született Christopher Maroshegyi akit Orbán Viktor hétfői, fehér házi vizitjéhez időzítve arról kérdeztem, miért hívta mg Trump elnök a magyar kormányfőt?

A Közép-Európával és a V4-kkel való kapcsolat újraépítését akarja ezzel demonstrálni Trump - mondja Christopher Maroshegyi. Illetve az erősödő orosz és kínai kapcsolatokat ellensúlyozni. Energiaügyekről és a kíberbiztonságról lesz szó, ahogy ugyebár a fehér ház közleménye is fogalmazott. Utóbbi kódolva annyit jelent, mint a Huawei magyarországi terjeszkedésének a megakadályozását fogja kérni Trump, s úgy tudni, hogy ez lesz a legfontosabb téma, illetve a nemrég megkötött védelmi együttműködési megállapodás részleteinek tárgyalása

Esetleg tudni már, hogy milyen üzletet fognak nyélbe ütni?

Azt hallani, hogy a vadászgép-vásárlásról lehet szó, de ennek részleteiről mi sem tudunk még.

A NATO és a nemrég aláírt védelmi együttműködési megállapodás lehet az egyetlen olyan téma, amelyben egészen biztosan teljes egyetértés lesz köztük.

Valóban, Trump hangsúlyozni fogja, Magyarország a NATO szoros szövetségese. Igen, ezek szép hangzatos szavak, de azért ha a realitásokat nézzük, akkor felmerül a kérdés, mennyire erős. Hisz az oroszokkal való szoros barátság egyáltalán nem vet jó fényt a magyar-NATO kapcsolatokra.

Nos, kényes kérdés, mert nem tudjuk, Trumpnak valójában milyen is a kapcsolata az oroszokkal. Mindenesetre mit gondol, ez egy barátságos megbeszélés lesz, vagy inkább vitázni fognak?

Szerintem ez inkább barátságos beszélgetés lesz. Orbán az első volt az európai vezetők közül, aki gratulált Trumpnak a választási győzelméhez, és ezt Trump számon tartja, ez fontos neki. Szóval még az orosz nézeteltérés ellenére is közös nyelvet fognak beszélni.

A cseppfolyós gázügyletet régóta szorgalmazza az amerikai fél.

Valóban, ez egy beragadt pontja a kétoldalú kapcsolatoknak régóta. Beszéltem magyar felekkel is erről, akik nyitottak, elviekben nincsenek elenne az amerikai LNG-vásárlásnak, de ennek egyelőre infrastrukturális hiányosságai vannak. Meglennék lepve, ha bármilyen bejelentést tennének energiaügyben, hisz az drága Magyarországnak. Az viszont jó pont lesz, hogy a szovjet, elavult katonai készlet lecserélése folyamatban van.

Illegális bevándorlás - Épül az új, második határkerít?
 
Határkerítés
 MTI Fotó: Ujvári Sándor
 

 

Azonban egy nyelvet fognak beszélni akkor, amikor egyetértenek a migrációs ügyekben és a falépítésben.

Így van, sőt azt kell mondjam, Trump kicsit irigy is Orbánra, hogy milyen gyorsan fel tudta építeni a falat a határon. Orbán nyilvánvalóan remek tanácsot fog adni Trumpnak, hogyan is működik ez valójában és egymást fogják megerősíteni a migráns politika forszírozásában.

A Fehér Ház sajtóosztályától úgy értesültem, nem lesz közös sajtótájékoztató, pedig lenne mivel dicsekedni. Christopher Maroshegyi szerint elképzelhető, ha sok mindenben közös álláspont lesz, akkor az ovális irodában mégiscsak tartanak egy-két kérdésre lehetőséget adó rögtönzött sajtótájékoztatót. Amiben egyetértünk, a szlovák , a lengyel és a cseh kormányfővel történt találkozók utáni sajtótájékoztatók azért mégiscsak jeleznek valami különbséget a politikusok megítélésben. S amikor az Orbán-féle sajtóbirodalomról kérdezem, megállapítja, Trump is szeretne hasonlót.

Csinálna ő is, ha tehetné. Ugyanakkor, hogy ebben is egyetértés van köztük, mutatja az, hogy az előző kormány alatt beígért amerikai támogatás a magyar független vidéki médiának – elmaradt. A demokrácia kérdése minden bizonnyal kimarad a témák közül, pedig a kongresszus és az amerikai külügyminisztérium is aggályát fejezte ki, Orbán lerombolja a demokrácia intézményrendszerét Magyarországon.

Az interjút a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: MTI, Zih Zsolt.